Cristina Cristea/ January 15, 2014/ Articole, Preventie, Recuperare / Auto-ajutor/ 1 comments

Atunci când vine vorba despre a trăi autentic, sunt foarte multe lucruri pe care le poţi face. Am povestit despre ce înseamnă, de fapt, autenticitatea, aici şi aici.

Bucura-te de ceea ce-ti place!

 Acum vreau să-ţi vorbesc despre 9 paşi care funcţionează pentru mine şi pe care eu îi consider a fi la îndemâna oricui doreşte să-şi trăiască viaţa mult mai în acord cu el însuşi, cu Sinele său autentic.

9 schimbări pe care să le faci în viaţa ta, dintr-o dată,  pot părea colosal de multe… dar cred c-ai auzit deja cum se mănâncă un elefant, nu? Bucată cu bucată. :))

Tot aşa îţi sugerez să procedezi şi tu. Alege-ţi unul sau doi pasi cu care rezonezi mai mult şi începe să-i aplici în viaţa ta de zi cu zi. Atunci când ţi-ai însuşit procesul şi te simţi ok cu el, mai alege încă un pas. Şi continuă astfel până când consideri tu că eşti satisfăcut cu ceea ce ai.

 

9 paşi simpli pentru o viaţă autentică

1.  Redefineşte-ţi valorile

Întreabă-te: „acţionez în acord cu ceea ce-mi doresc eu cu adevărat? Sau nu?”. S-ar putea să ai surpriza că nu eşti aliniat cu deciziile şi acţiunile tale şi că te mişti mai degrabă în virtutea inerţiei, a dorinţelor şi aşteptărilor celorlalţi, etc.

Începe prin a-ţi clarifica ceea ce te interesează cu adevărat şi re-evaluează ceea ce ţi se potriveşte şi ce-ţi doreşti.

 

2. Spune “da” minţii flexibile

Indiferent că avem o gândire bună sau mai puţin bună, rigiditatea ei ne ţine închişi ca într-o cuşcă – ceea ce dăunează nebănuit de mult Sinelui nostru autentic.

Ce fac eu şi funcţionează? Mă provoc în permanenţă să privesc lucrurile din cât mai multe perspective. Pe româneşte: “priveşte pe toate părţile!”.

 

3. Toleranţa…

Se spune că este bine să fii tolerant cu cei din jurul tău. Nu acelaşi lucru este valabil şi atunci când este vorba de alegerile din viaţa ta.

Observă cu atenţie ce tolerezi şi începe s-o faci mai puţin. Aminteşte-ţi că, noi oamenii, tolerăm în viaţa noastră lucruri, persoane, situaţii, relaţii, etc., doar pentru că nu suntem încă pregătiţi să le facem faţă. Gândeşte-te la asta!

 

4. Spune NU

Atunci când Sinele tău autentic îţi transmite că nu doreşte să facă ceva anume, ascultă-l. Spune NU.

Dacă celor din jurul tău nu le place asta, aminteşteţi să te întrebi “a cui opinie este mai importantă pentru mine? A mea sau a lor?”.

Chiar şi cei apropiaţi, care te iubesc, sau mai ales aceia, dacă s-au obişnuit să fii mai tot timpul de acord, da, vor opune rezistenţă. Nu vor accepta din prima faptul că tu ai o altă opinie.

Dar acest lucru n-ar trebui să te influenţeze. Priveşte-i cu dragoste şi compasiune şi dă-le timp să se obişnuiască. Fii sigur că te vor iubi şi mai mult când vor putea vedea efectele asupra ta. Iar dacă nu, asta ar trebui să-ţi spună ceva. 🙂

 

5. Spune DA

În ceea ce mă priveşte, a fost o vreme în care am fost atât de concentrată să spun NU, încât am început să mă obişnuiesc cu asta şi să uit să mai spun şi DA. :))

Îţi spuneam în articolul despre viaţa autentică, faptul că autenticitatea este atunci când inima îţi tresaltă de bucurie. Ei bine, acesta este semnul pe care Sinele tău autentic îl foloseşte pentru a-ţi comunica ce-i place şi-l bucură. De fapt, el abia aşteaptă să-ţi vorbească şi să se manifeste. Aşa că spune-i DA!

Acţionează în acord cu inima ta chiar dacă ceea ce ţi-ar putea aduce bucurie adevărată pare să te ţină departe de familie o vreme, să coste prea mult, că-ţi afectează productivitatea sau orice altceva ce te-ar putea face să spui “nu”. Scuze vor exista tot timpul. Decide ce să faci cu ele!

Sinele tău autentic este practic esenţa ta şi încearcă să se manifeste. Merită să-i acorzi atenţie şi să-l asculţi.

 

6. Chiar “trebuie”?

Cuvântul “trebuie” nu prea are nicio legătură cu ceea ce ne dorim sau vrem. Sună mai degrabă a obligaţie şi asta te-ar putea împovăra “gratuit”.

Propune-ţi să conştientizezi momentele în care spui “trebuie” şi întreabă-te: “Chiar trebuie să…?”. Ascultă cu atenţie răspunsul care vine din interior şi urmează-l!

Astfel, vei începe să iei mai multe decizii în acord cu Sinele tău autentic iar asta te va face să te simţi mult mai împăcat cu tine, mai liniştit, mai zâmbitor, mai fericit.

 

7. Încrede-te în intuiţie

Se spune că intuiţie este o cale prin care Dumnezeu ne vorbeşte.

Ascultă-ţi instinctele, senzaţiile fizice, bănuielile, revelaţiile, etc., ele te ajută să verifici mereu dacă te afli pe drumul tău autentic sau dacă eşti pe vreo cărăruie lăturalnică ce te îndepărtează de el.

Capacitatea intuitivă se exersează. Nu este ca şi culoarea ochilor – îi ai sau nu-i ai albaştri. Există chiar exerciţii practice şi foarte simple care sunt menite să-ţi crească nivelul intuiţiei.

Eu personal îmi exersez intuiţia zilnic, în cele mai banale situaţii: când aleg cu ce mă îmbrac, când îmi cumpăr încălţămintea sau orice altceva, când răspund la telefon (intuiţia îmi spune dacă ceea ce urmează să aud după ce ridic receptorul este de bine sau nu), etc.

 

8. Onorează-ţi talentele şi abilităţile

Atunci când ignori ceea ce ţi-a fost dat sau ignori puterile şi calităţile pe care le ai, este ca o blasfemie. Inutil eşti talentat şi ştii să faci bine anumite lucruri dacă nu foloseşti asta pentru a aduce valoare în lume, astfel încât, semenii tăi să se bucure şi să beneficieze de pe urma a ceea ce tu ştii şi poţi să faci.

Poate nu te interesează acest aspect, însă el se află în strânsă legătură cu bucuria şi zâmbetul tău, cu satisfacţia pe care ţi-o aduce muncă pe care o faci.

În plus, gândeşte-te la bine cunoscutul exemplu legat de pasiune: cum îţi par munca, efortul depus, resursele consumate atunci când te afli în acord cu pasiunea, talentul, abilităţile tale şi, cum ţi se pare atunci când nu te reprezintă ceea ce faci?

Merită să regândeşti acest aspect al vieţii tale dacă nu te bucură cu adevărat.

 

9. Implică-te în proiecte artistice

Poate sună pompos însă este vorba doar despre a lăsa artistul din tine să se exprime (nu are nicio legătură cu talentul artistic).

În concluzie, ai, nu ai talent, poţi lua o coală de hârtie, un creion sau nişte culori şi începe!!! Desenează-te pe tine, aşa cum eşti în realitatea ta (şi nu vreo mască socială). Fii sincer cu tine şi nu te minţi! – nu-ţi va evalua nimeni lucrarea iar singurul care are nevoie să vadă ce are de spus Sinele său, eşti tu.

Sau, a doua variantă, te poţi înscrie la unul din atelierele mele. Lansarea urmează s-o anunţ.

Într-un cadru restrâns şi sigur, însoţit de mine, vei lucra cu nisip colorat, te vei elibera din strânsorile cotidiene, creativitatea va prinde aripi iar Sinele tău autentic va fi liber să se exprime. Beneficiile unei astfel de experienţe sunt colosale. Iţi garantez.

 

 

Aşa cum ţi-am sugerat deja la început, alege doar unul sau doi paşi cu care rezonezi cel mai mult şi începe implementarea.

Am învăţat că nimic nu-i greu atunci când îţi doreşti suficient de mult. Mult succes!

Pasi catre lumina

Ţi-am povestit mare parte din ceea ce fac eu pentru a trăi cât mai autentic posibil. Mai ai şi alte sugestii pe care să le împărtăşeşti aici, cu noi? Ascultă-ţi Sinele tău autentic şi vezi ce are de spus.

Inspiraţie!

 Cristina

 

Ţi-a plăcut acest articol? Dacă DA, te rog, acordă un “like” şi “share” în reţelele de socializare! Ce ţi-a inspirat acest articol? Ne-ar plăcea să citim povestea ta!

Dacă ţi-a plăcut acest articol şi vrei să te abonezi la Newsletter-ul meu şi să primeşti articole noi, direct în inbox-ul tău, care să te inspire să trăieşti o viaţă mai sănătoasă şi mai fericită, atunci dă click pe butonul de mai jos! Aş fi încântată să te adaug în lista mea de prieteni 🙂

Buton


Print pagePDF page

1 Comment

  1. Ca de obicei, gasesc sens si adevar in randurile tale, draga Cristina, si ma bucur ca mai sunt suflete care nu obosesc sa lucreze spre propria lor evolutie care, sa nu uitam, face parte dintr-un intreg. Dintre cei 9 pasi descrisi de tine, marturisesc ca sunt doi in care ma tot impiedic si pe care ii consider chiar legati unul de altul: cel referitor la intuitie si cel legat de talente. Intuitia e cand te lasi purtata de val, iar eu nici nu ma apropii de apa. :)) Si, mai departe, nu am cum sa-mi vad chipul oglindit in apa, deci nu imi descopar vreun talent. Poate doar acela de a sta deoparte. 🙂 Sau sa spun ca intuiesc, totusi, cand lucrurile se termina prost? Si de aceea imi revin de fiecare data… Sau ca talentul meu e ca fac haz de necaz? Tot ce stiu e ca mi-ai dat o lista la care sa reflectez si iti multumesc.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

CommentLuv badge