Cristina Cristea/ February 23, 2013/ Articole, Dieta/Stil de viata, Preventie/ 2 comments

Cum să faci o alegere pe care să n-o regreți

he_loves_me_not_by_roxanne_jasmine

Probabil că ai aflat deja că zilele trecute a fost ziua mea de naștere. Articolul pe care l-am scris cu această ocazie a creat o întreagă nebunie, cu o avalanșă de emailuri și comentarii; așa se face c-am petrecut un timp frumos, înconjurată (offline și online) de oameni minunați, mesaje de suflet, pline de căldură, cadouri, zâmbete și bucurie.

În plus, a fost un timp al viselor și al dorințelor împlinite, al avalanșei de oportunități.

Așa cum îți spuneam într-o postare precedentă, noi chiar suntem artizanii propriei vieți și ne putem crea, așa cum ne dorim, parcursul prin această călătorie. Cred în această teorie și-am aplicat-o ori de câte ori am avut ocazia.

După cum anticipam deja, la gândire pozitivă vin întâmplări pozitive.

Provocarea a venit, însă, în preajma zilei mele de naștere. Universul a dorit, parcă voit, să-mi facă multe cadouri și și-a propus să-mi răspundă la cât mai multe dorințe.

Și uite așa m-am trezit c-o avalanșă de oportunități, mai exact, 4 sau 5 la număr. Am fost pusă în fața situației de a face o alegere importantă, pentru că, evident, nu pot onora toate oportunitățile care mi s-au ivit. Cert este că sunt decizii importante care implică multe schimbări în viața mea.

Așa se face că, pe nesimțite, în zilele următoare, am devenit tot mai anxioasă și mai neliniștită cu gândul la ce alegeri să fac.

Ei bine, tot acțiunea a fost cea care m-a scos din starea asta nedorită. Am hotârât să caut și să citesc multe materiale care au legătură cu modul în care putem să luam o decizie.

Acum, că am adunat suficiente informații și m-am edificat cu privire la alegerile pe care le am de făcut, vreau să-ți împărtășesc strategiile pe care le-am aplicat în luarea deciziilor.

Schimbările și alegerile pe care le facem în viață reflectă persoana care suntem.

Este adevărat că unele hotărâri sunt mult mai importante decât altele și despre ele vorbim acum.

Atunci când faci o alegere, tu, practic, îți exerciți libertatea de a-ți schimba viața și de a deveni cine dorești tu să fii.

Libertatea aduce întotdeauna cu ea și responsabilitate. Este bine să-ți amintești că atunci când faci o alegere, devii responsabil pentru acțiunile și comportamentul tău.

Fără alegere, nu există schimbare și nici evoluție.

O persoană căreia nu-i place să aleagă, va amâna mereu acest lucru, iar dacă o va face, va face aceleași alegeri, ceea ce o conduce către o viață stagnantă.

Frica de necunoscut îi face, de obicei, pe oameni să fugă de luarea deciziilor. Astfel ei devin rezistenți la schimbare și se simt stresați și anxioși în astfel de situații. Și eu, așa cum ți-am povestit deja, am picat în această capcană.

În realitate, facem alegeri tot timpul. Fie că ne place sau nu, mereu decidem, hotărâm, alegem. Schimbarea este singura certitudine pe care o avem în viață. Și, fiecare alegere pe care o faci decide, într-o anumită masură, direcția în care merge viața ta.

Scriu acest material pentru că sunt preocupată cum să fac alegerile corecte sau să iau deciziile care să-mi schimbe viața în direcția cea bună.

A lua decizia corectă nu înseamnă întotdeauna să alegi între A și B. Chiar și refuzul de a alege este tot o alegere și-ți va influnța, într-o anumită măsură, viața.

Cum să privim deciziile?

Indiferent de natura lor, deciziile importante trebuie privite din perspectiva dezvoltării și evoluției noastre ca persoană. Întrebările relevante care se cer puse în acest caz, sunt:

De ce ar trebui să iau această decizie?

Se aliniază această decizie cu obiectivele și viziunile mele personale?

Care sunt alternativele pe care le am la dispoziție?

După ce te-ai asigurat că este musai să faci această alegere, întreabă-te:

Care dintre variantele disponibile mă duce cu un pas mai aproape de obiectivele și viziunile mele?

Te poate ajuta să-ți faci un tabel cu opțiunile pe care le ai și avantajele, dezavantajele și repercursiunile asupra vieții tale.

De exemplu,

Variante Avantaje Dezavantaje Cum se aliniază cu obiectivele mele? Cum imi imfluențează viața?
Opțiunea 1        
Opțiunea 2        

În căutările mele, am găsit o tehnică foarte bună care pornește de la afirmația unui yoghin, și anume: ”Adevărul trupului trece înaintea minciunii minții.”

Cu alte cuvinte, atunci când ai de luat o hotârâre importantă și mintea-ți este invadată cu tot felul de gânduri, este foarte bine să-ți asculți corpul pentru că el nu te minte niciodată. El îți dă verdictul corect cu privire la alegerea pe care o ai de făcut. Trebuie doar să-l asculți. Fii atent cum:

1. Gândește-te la o situație în care ai spus un ”da” pe care l-ai regretat ulterior. Retrăiește momentul în care ai luat această decizie. Ce-ai simțit din punct de vedere fizic? Cum îți era stomacul? Cum îți erau palmele? Poate fierbinți… Amintește-ți fiecare senzație. Chiar și una foarte mică poate fi semnificativă. Descrie-le.

2. Apoi, gândește-te la o situație în care ai spus ”nu” iar mai târziu ți-ai fi dorit să spui ”da”. Ce senzații fizice ai avut în momentul în care ai luat această decizie? Descrie-le ca mai înainte.

3. Acum, amintește-ți o situație în care ai spus ”nu” iar mai târziu te-ai felicitat pentru asta, pentru că astfel ai evitat o situație neplăcută. Care au fost senzațiile tale fizice atunci când ai luat această decizie?

4. În sfârșit, amintește-ți o situație în care ai spus ”da” unei alegeri care s-a dovedit grozave. Cum te-ai simțit, din punct de vedere fizic, atunci când ai făcut această alegere? Descrie fiecare senzație.

În general, senzațiile pe care le simți atunci când iei o decizie, sunt în concordanță cu ”înțelepciunea” alegerii, indiferent că spui da sau nu.

Aceste concordanțe țin de ”adevărul corpului” tău. Concentrează-te pe aceste senzații pănă poți să le scoți în afara ta. Conștientizează-le foarte bine. Parcă le poți atribui și-o formă, poate și-o culoare.

5. Acum gândește-te la o alegere pe care o ai de făcut astăzi: dacă să mergi la serviciu pe ruta A sau pe ruta B, dacă să-ți cumperi pâine albă sau neagră, etc. Simte ce decizie dorește corpul tău să ia. Observă care dintre cele două opțiuni îți relaxează umerii. Îți deschide plămânii. În opoziție, cealaltă opțiune te face să te simți încorsetat, să te ”închizi”.

Odată ce ești capabil să simți aceste senzații, poți trece la pasul următor.

De exemplu, în ceea ce mă privește, atunci când aleg greștit, mi se strânge stomacul și-mi surprind maxilarul foarte încordat; câteodată îmi scrâșnesc și dinții sau îmi simt umerii foarte tensionați. Nu întotdeauna sunt conștientă de aceste senzații. Pentru a se întâmpla asta, trebuie să-mi propun să fiu atentă la semnalele pe care mi le oferă propriul corp. Același lucru trebuie să faci și tu.

Pe de altă parte, atunci când iau decizia bună pentru mine, corpul meu este foarte relaxat, am spatele drept și alura unui om încrezător iar respirația îmi este ușoară.

6. Acum, că ești familiarizat cu senzațiile fizice pe care corpul tău le are ca reacție la diferitele opțiuni, verifică pe tine toate variantele pe care le ai. Dacă ai de făcut o alegere între 2 opțiuni, verifică-o pe fiecare; la fel procedezi și-n cazul în care sunt 3, 4 sau chiar 5 opțiuni.

Întreabă-te: Dacă aleg varianta X, este viața mea una plină de bucurie, de sens și aliniată la obiectivele mele? Observă senzațiile pe care ți le oferă corpul tău. Dacă răspunsul este da, atunci merită să-ți investești energia în această direcție. Dacă răspunzi ”nu” și observi că te simți incomod, atunci deja știi că nu este aceasta alegerea bună pentru tine.

Acest exercițiu funcționează foarte bine doar dacă faci toți pașii cu miximum de implicare. Depinde doar de tine cât de mult îl exploatezi. 🙂 make-the-right-choice

O altă cale care să te ajute să iei decizia corectă, este metoda celor ”5 de ce”. Tehnica celor ”5 de ce” a fost inventată de către Sakichi Toyoda, fondatorul Toyota, și este folosită în procesul de luare a unei decizii. Atunci când există o problemă, te întrebi ”de ce” de 5 ori și astfel ajungi la un răspuns care va conduce la o soluție.

Întrebându-te ”de ce”, mergi în profunzime, pe firul răspunsurilor, ceea ce te ajută să ajungi în forul tău intern de luare a deciziilor.

Îți sugerez, ca atunci când ai o problemă presantă, să te întrebi ”de ce” pentru fiecare răspuns primit; cel mai relevant va fi cel de-al cincilea răspuns din acest lanț de întrebări.

De exemplu, să spunem că ”nu știu dacă să dau curs unei terapii (prin joc alert) cu un copil diagnosticat cu autism”. De ce? ”Pentru că nu am mai făcut asta până acum.” De ce? ”Pentru că nu am încredere că mă descurc cu un copil.” De ce? ”Pentru că nu-mi place să mă joc foarte activ.” De ce? ”Pentru că rămân fără energie.” De ce? ”Pentru că-mi plac activitățile mai așezate, mai liniștite.”

Din această analiză rezultă că această opțiune nu mi se potrivește foarte tare pentru că vine în contradicție cu natura și felul meu de a fi. Bineînțeles că rezultatul îl analizez și din perspectiva celorlalte strategii.

La fel procedez și cu celelalte opțiuni.

Pentru a face alegeri cât mai benefice pentru tine și pentru viața ta, poziționează-te într-o perspectivă plină de iubire și respect. Apelează la emoțiile pe care le simți și folosește-le ca pe o busolă pentru deciziile pe care le iei. Dacă faci o alegere în timpul unei crize de furie, supărare sau resentiment, nu vei putea face cea mai bună alegere. Dimpotrivă.

Amână luarea deciziilor importante până iți recapeți o stare de calm și seninătate.

Amintește-ți, este viața ta și va trebui să trăiești cu deciziile și consecințele acțiunilor tale.

 

Tu cum iei deciziile și ce metodă folosești pentru a face alegeri înțelepte? Ai folosit vreodată metoda celor ”5 de ce”?

Cu drag,

Cristina

PS: Nu uita să-mi scrii ce strategie folosești pentru a alege înțelept?

PS1: Ai folosit vreodată metoda celor ”5 de ce”?


Print pagePDF page

2 Comments

 1. Mi-a placut metoda celor 5 de ce, nu stiam de ea, dar am folosit-o instinctiv in viata mea. Nu folosesc strategii cand iau o decizie, incerc doar sa imi pun in acord scopul si mijloacele de care dispun.

  1. 🙂
   Daca pentru tine functioneaza aceasta corelatie intre scop si mijloace, inseamna ca, in ceea ce te priveste, este cea mai buna cale de a lua decizia corecta. Este minunat ca ai gasit-o! 🙂

   Si mie-mi place metoda celor 5 de ce si o folosesc ori de cate ori am ocazia.

   Asculta-ti in continuare intuitia, este limbajul prin care-ti vorbeste Dumnezeu!

   Te pup, Dana. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

CommentLuv badge