Cristina Cristea/ January 9, 2013/ Articole, Dieta/Stil de viata, Preventie, Recuperare / Auto-ajutor, Traind cu persoane care sufera de depresie/ 1 comments

Multiplele beneficii ale râsului  

Copii râzând

Râsul și veselia sunt piperul și sarea vieții, în același timp, singurele lucruri omenești.”, spunea Calistrat Hogaș.

Cea mai pierdută dintre zile este aceea în care n-ai râs.”, crede Nicolas Chamfort.

Mă grăbesc să râd, ca să nu fiu silit să plâng.”, spunea Pierre Beaumarchais.

Râsul este ca soarele: alungă iarna de pe chipurile oamenilor.”, era de părere Victor Hugo.

Râsul este distanța cea mai scurtă dintre două persoane.”, spunea Victor Borge

Dar ce se întâmplă atunci când uităm toate aceste lucruri despre ce înseamnă, de fapt, râsul?

Am vrut să aflu răspunsul la această întrebarea și, la o simplă căutare pe google, am aflat un fapt cel puțin trist: un copil râde în medie de 400-500 de ori pe zi, în timp ce un adult își ”amintește” să râdă doar de 18 ori.

Partea cutremurătoare pentru mine, a fost să-mi aduc minte cum, în toți anii în care-am suferit de anxietate și depresie, am lasat să se scurgă zile la rând făra să zâmbesc măcar o dată. Îți poți da seama cât de multe zile am irosit? Ce pierdere!

Tu ți-ai pus vreodată problema, cât de mult râzi într-o zi? Ce te face să zâmbești cel mai des? 

Râsul este un medicament foarte puternic. Tot pe google am găsit că Norman Cousins a demonstrat acest lucru în anii ’70; el a scris cartea „Anatomia unei boli”, considerată a fi începutul revoluției minte-corp.

După ce a fost diagnosticat cu o boală devastatoare, Norman Cousins a dezvoltat un program de recuperare, bazat pe doze mari de vitamina C, o atitudine pozitivă, iubire, credință, speranță și râs.

„Am descoperit cu bucurie că zece minute de râs „zdravăn” (belly-laugh) are efect analgezic și-mi dă cel puțin două ore de somn fără dureri.”, spunea Norman.

Citind aceste rânduri, mi-am adus aminte instantaneu, de o situație în care râsul m-a ajutat într-un mod similar.

Era 18 noiembrie 2007, ora 9 dimineața. Eram programată… să nasc. :). Eram pe cale să aduc pe lume primul meu copil, o fetiță. Tinerețea mea, idealismul de atunci, firea mea poetică și visătoare poate, m-au îndemnat să aleg nașterea naturală fără niciun fel de anestezii sau pastile ”minune”. Zis și făcut!

Îmi aduc perfect aminte acele ore; vad, cu ochii minții, fiecare detaliu al acestei experiențe. Da, durerile sunt cumplit de mari; da, toată ”nebunia” a durat câteva ore și da, am zâmbit și-am râs tot timpul.

Sunt convinsă că mulți dintre cei din jur poate că m-au crezut nebună: cu corpul și fața chircite de durere dar cu un ”rânjet” mare pe față. Cred că pentru cine m-a văzut a fost cel puțin hilar.

Dar pentru mine… pentru mine a fost mană cerească, a fost ”pastila” mea minune. Îmi amintesc perfect cum am ales să mă împrietenesc cu durerea pentru că știam că, dincolo de ea, mă așteaptă bucuria, liniștea, fericirea.

Din toată această experiență am rămas, în primul rând, cu zâmbetul, apoi, cu toată pleiada de stări și sentimente specifice oricărei mămici. Durerea… nu mi-am amintit de ea nici atunci, nici în prima noapte după, nici acum.

Râsul chiar are puteri terapeutice, atât pentru tine cât și pentru cei din jurul tău.

Îmi aduc aminte cum am reușit să le smulg, cu râsul meu, și doamnelor, colege ”de suferință”, o umbră de zâmbet. 🙂 Sentimentul este minunat.

Când râzi, nu faci altceva decât să-ți îmbunătățești starea de spirit. În plus, nu uita că, râsul este contagios și astfel, îi poți molipsi și pe cei din jurul tău; este cel mai simplu mod de a crea bună dispoziție acolo unde ești.

Râsul funcționează minunat în viața de zi cu zi, dar are, de asemena, beneficii surprinzătoare asupra sănătății. Acest fapt este verificat științific; s-a demonstrat că râsul reduce considerabil stresul, crește toleranța la durere (stimulând glanda pituitară) și are multe alte beneficii. laugh

Ce poate face râsul?

 • Scade tensiunea arterială.
 • Ajută la oxigenarea sângelui.
 • Crește toleranța la durere.
 • Antrenează diafragma, mușchii abdominali, respiratori, faciali și cei ai spatelui.
 • Reduce stresul.
 • Mărește nivelul de endorfine (”hormonul fericirii”). Râsul activează organele interne, hipotalamusul, glanda pituitară și glandele suprarenale – toate acestea fiind responsabile de creșterea nivelului de endorfine.
 • Crește rata de răspuns a celulelor tumorale, ajutând la vindecare.
 • Apără împotriva infecțiilor respiratorii.
 • Întărește sistemul imunitar.
 • Mărește capacitatea de memorare și învățare; un studiu făcut la Universitatea ”Johns Hopkins Medical School”, a arătat că umorul în timpul învățării a dus la creșterea rezultatelor la teste.
 • Îmbunătățește starea de alertă, creativitate și memorie.
 • Ajută glanda pituitară să elibereze sustanțele care au legătură cu ”suprimarea” durerii

 Tot mai multe persoane din întreaga lume se adună în grupuri pentru a practica râsul, fără a se baza pe comedii, glume, umor. La început se simt incomod, dar apoi starea de bine devine contagioasă și toți încep să râdă liber, chiar și cu un grup de străini. Până la sfârșit, barierele se rup și oamenii de acolo se simt prieteni.

Râsul îți schimbă pur și simplu percepția. Ceea ce înainte ți se părea imposibil, poate deveni posibil. Am văzut puterea sa de transformare într-un video de doar 6 minute.

Este vorba despre un bărbat care intră în metrou cu un zâmbet larg pe față. În jurul său oamenii par obosiți, plictisiți, nerăbdători să ajungă acasă după o zi plină și extenuantă. El începe să râdă ca pentru sine, ca și când și-a adus aminte ceva foarte nostim. Și râde, râde tot mai tare. Pasagerii încep să se uite în jur curioși. Râsul bărbatului devine tot mai puternic și incontrolabil. Pasagerii din jurul său își schimbă starea de la enervare la curiozitate, la jenă, chicotelu până ajung să râdă cu gura până la urechi. :). Te las sa vizionezi restul poveștii ”de râs”.

Te îndemn să găsești zilnic cât mai multe motive de râs.

 “Sfatul meu pentru toată lumea este să găsească umor şi bună dispoziţie în fiecare zi. Nu încetăm să mai râdem pentru că îmbătrânim. Îmbătrânim pentru că am încetat să mai râdem. Aşa că haideţi să avem vise. Când ne pierdem visele, murim. Aşa că mulţi oameni se plimbă în jur ca morţii, şi nici măcar nu ştiu asta. Trăieşte ţi viaţa, dragul meu cititor, dar nu te ataşa de ea. E un dar temporar. Alege dragostea în locul fricii. Opusul dragostei nu este ura. Este frica. Priveşte lumea cu iubire, râsete, umor şi optimism – şi toate ţi se vor întoarce din abundenţă… ” – Lenny Ravich, susținător al terapiei prin râs.

Îți propun să începem un program de 30 de zile de râs. Nu trebuie decât să râzi copios câte 5 minute de două ori pe zi. Poți să împărtășești experiența ta printr-un comentariu la acest articol. Bucură-te de toate beneficiile pozitive, fiziologice și psihologice, ale acestui tratament gratuit și non-invaziv.

Te rog împărtășește cu noi modul în care râsul ți-a schimbat o situație de viață. Ce te face cel mai des să râzi? Scrie-ne într-un comentariu.

Bucură-te! Iubește! Zâmbește!

Cristina

PS: Nu uita de programul de 30 de zile de râs. Acum este momentul tău!


Print pagePDF page

1 Comment

 1. Am ras si la filmulet ! :):):)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

CommentLuv badge