Cristina Cristea/ October 10, 2012/ Articole, Ce este depresia?, Recuperare / Auto-ajutor/ 4 comments

 Ce stii tu ca este depresia ?

Probabil ca ai citit pana acum cel putin o informatie legata de depresie si poate ca ai deja in minte o schita a raspunsului.

O definitie din dictionar ar suna cam asa :  depresia este o stare mintala caracterizata prin pierderea controlului asupra starilor si emotiilor ;implica adesea simptome ca : tristete extrema, lipsa interesului pentru majoritatea activitatilor, sentimente de inutilitate, dificultati de concentrare, pierderi/castiguri in greutate, tulburari de somn, agitatie si/sau ganduri suicidare. Si-n esenta, din punct de vedere medical si /sau psihologic, asta este depresia.

Dar… ce-ai spune daca ti-as zice ca depresia nu este tristete ?

Dar… daca ti-as spune ca ceea ce numesti TU depresie  este, de fapt,  o lupta iar ceea ce numesc EU depresie este o stare naturala ?

Inainte de a incerca un raspuns la intrebarile de mai sus voi face o paranteza… deschid paranteza 🙂

Pasiunea vietii mele este dezvoltarea personala si, mai mult de atat, dezvoltarea spirituala.

Am terminat facultatea de Psihologie pentru ca, in primul rand, am vrut sa-mi inteleg trairile, propria depresie, dar asta nu a fost suficient pentru mine.

Lipsea ceva, era ca o piesa dintr-un puzzle. Construisem mare parte din puzzle iar acum imi lipsea o piesa pe care nu o cunosteam inca.

Cum aveam s-o recunosc ?

Da, stiu!!!

Voi lua, pe rand, piesele ramase si le voi verifica pe fiecare. Zis si facut… asa am piesele “psihoterapie”, “NLP”, “hipnoza”, etc.

Rezultatul ? Senzational !

Am gasit piesa lipsa, spiritualitate se numeste. Am verificat-o si da, se potriveste perfect si nu doar atat, am gasit si celelalte piese din jurul ei. Nu am terminat puzzle-ul insa acum nu ma mai grabesc, s-a conturat deja o imagine, au mai ramas mici detalii pe care imi dau voie sa le descopar pe drum.

Daca ai inteles aceasta metafora, cu siguranta, vei intelege si de ce caut o explicatie pentru depresie din alta perspectiva decat cea medicala.

– am inchis paranza 🙂 –

sam-Hope-artistic-pics-mix-разное-fantasia-cute-samotni-]-sweet-pics-rozne-httpwwwpicformeenviewimg304235like-interesting-balloons-Misc-interesante-happiness-nature-Misc-mine_large

 

Cine esti TU ?

     Asadar…

     Te intreb… tu cine esti ?
Raspunde pentru tine la aceasta intrebare. Esti tu munca ta, esti realizarile tale, esti familia ta, esti posesiunile tale, esti prietenii tai sau esti altceva anume ? Tu ce parere ai ?

Eu nu pot sa raspund in locul tau, dar pot sa-ti spun cine sunt EU.

EU nu sunt nimic din toate acestea si nici nu ma reprezinta nimic din toate astea.

EU sunt creatia Creatorului meu (a lui Dumnezeu / Allah / Buddah / Universului / Sursei, etc. – nu conteaza pentru mine ce nume are), creatie imbracata intr-un corp omenesc si menita / destinata sa-si traiasca si sa se bucure de propria ei viata pe acest Pamant.  (Wayne Dyer)

EU sunt un suflet intr-un corp fizic. (Suflet = Sine)

Corpul fizic si Sufletul nu sunt independente unul fata de celalalt. Ele se influenteaza reciproc si daca merg si mai departe, Corpul nostru fizic, este organul de simt al Sufletului nostru – exact asa cum ochiul este organul de simt al vazului.

Si atunci… daca eu ma deconectez de la Suflet si nu-l mai simt, nu mai sunt constienta de el, ce se intampla cu Corpul meu fizic ? Corpul meu fizic va simti ca “nu mai apartine”, ca “nu se mai regaseste” si se va lasa condus de  minte / ratiune / ganduri pentru a “rezolva” situatia.

Dar… ce sa vezi ? Solutiile gasite de ratiune sunt toate din… exterior, din afara noastra. Ne pot ele ajuta ? (Re)vezi aici raspunsul…

… si cam in felul acesta apare depresia.

Asa incerc eu sa ma raportez la mine… exersez CONECTAREA cu Sinele meu (cu Sufletul meu) si implicit, CONECTAREA cu Creatorul meu. Fiinta umana este un microunivers; cand eu ma conectez la Univers, raspunsurile, solutiile curg catre mine.

Constientizandu-mi Corpului, ca un intreg, devin constienta de Sufletul meu, de mine in esenta mea cea mai profunda.
Metafizica priveste constientizarea Corpului ca pe un principiu de vindecare.

Ceea ce vreau sa spun este ca in momentul in care incepi sa fii constient de Corpul tau fizic, devii constient de Sufletul tau (Sinele tau) si implicit devii constient de boala ta – iti vei intelege boala intr-o noua perspectiva, privind-o ca facand parte dintr-un intreg, dintr-un TOT mult mai mare decat corpul tau fizic – reusesti astfel sa-i dai un alt inteles, o alta semnificatie. Asta este valabil pentru orice boala si, implicit, pentru depresie. De ce suferi de depresie? Cauta raspunsul in interiorul tau.

Si atunci, poate ca te intrebi… da, da, sigur vrei sa ma zapacesti dar… ce sunt pana la urma bolile (si depresia in special) ?

Ei bine, boala este rezultatul deconectarii noastre de la Sinele nostru ; boala vine din « usurinta« cu care nu-ti mai « «simti » » propriul Sine si propriul corp ca facand parte dintr-un intreg mult mai mare. Boala vine in momentul in care nu mai stii cine esti TU ca un intreg.

Cand nu-ti mai simti”  sufletul, boala ia forma simptomelor localizate la nivel fizic, mental sau emotional.

… si… n-o sa-ti vina sa crezi, dar, depresia este atat un proces natural cat si o solutie naturala a fiintei umane care este in acelasi timp Spirit si Fizic – lucrand impreuna intr-un TOT (intreg) inseparabil.

Procesul depresiv este unul extrem si, totodata, natural prin care tu digeri semnificatia intamplarilor din viata ta, la un nivel mult mai profund decat cuvintele ; astfel, vei  lasa “solutiile” sa “vina catre tine” si sa te schimbe in profunzimea ta. (citeste povestea lui Eckhart Tolle)

Scopul depresiei este unul nobil; este sa te ajute sa petreci mai mult timp cu tine fara sa fii nevoit sa spui sau sa faci ceva anume.

Te poti intreba, de unde si pana unde depresia are legatura cu “profunzimea fiintei mele”?

Ei bine uite o posibila explicatie care te-ar putea pune pe ganduri…

Din punct de vedere etimologic, cuvantul “depresie” vine de la frantuzescul “depression” care inseamna, printre altele, depresiune a reliefului/depresie nervoasa (Larousse). Daca mergem mai departe, “depression” provine din limba latina, de la grupul de cuvinte depressio,-onis, deprimo, depressus – insemnand, o apasare, o adancire, joasa altitudine / depresiune.

CONCLUZIE : Intelesul de baza al cuvantului « depresie« este adancire, adancitura. Exact ceea ce spuneam ca este procesul depresiv – o “adancire” in propria fiinta.

Suferim de pe urma depresie in masura in care noi nu ne dam voie sa privim catre interiorul nostru. De multe ori alegem – din frica –  sa luptam, sa fugim sau sa ne blocam. Dar procesul depresiv in sine este o a patra optiune – aceea de a privi in interiorul nostru.

Impulsul de a trata depresia este unul de lupta impotriva procesului depresiv, ceea ce intareste fricile noastre (anxietatea).

Da, ai inteles corect !!!    

Toate raspunsurile pe care le cauti se afla in tine, nu in exteriorul tau. Trebuie doar sa-ti asculti Sinele tau interior (sau Sufletul tau).

Pornind de la acest nivel poti incepe sa faci modificarile dorite. Trebuie doar sa stai conectat la Tine, la Creator, la Viata, la Ceilalti.

Tu cum te simti acum, dupa ce ai citit aceasta noua perspectiva asupra lucrurilor ? Te astept sa-mi scrii un comment cu parerea ta.

Iti doresc un “astazi”  fara… ganduri, doar cu Tine,

Cristina


Print pagePDF page

4 Comments

 1. If you have exceeded the legal rights and improving your situation is typically not one of the lighter side.
  However, your rights. Is young offenders` institution time a DUI Attorney,
  Bellevue WA DWI Lawyers help the appellant deal with the car.
  Over-the-counter remedies such as the police and
  courthouse influence of alcohol staff. There are very severe and may
  be sentenced to much more strength managing features, they measure any substance that contains the
  same thing.
  get the facts recently posted…get the factsMy Profile

 2. Frumoasa abordare, numai ca de multe ori persoanele depresive prezinta distorsiuni cognitive care nu le permit o “adancire” in sine reala, “obiectiva”, fara sentimente de vinovatie excesiva sau fara sentimentul ca nimic nu a fost si nu va fi vreodata bine (cu ei, cu lumea, etc). Acesta este valul negru prin care se uita un depresiv si orice ar privi prin acest val, se va vedea in culori sumbre.. Deci este posibila o coborare in sine reala?

 3. / Eu cred că există ce2ţiva oameni care se precip foarte bine la eembărbătat. Sunt oamenii ăia care te eencurajează, care nu ţipă la tine, nu-ţi scot ochii, dar care ştiu cum să te facă să vezi că există viaţă dincolo de orice. Din păcate, nu toţi suntem făcuţi pentru asta.

  1. Ai perfecta dreptate, Andrews.

   Inainte de toate, trebuie sa te pui in papucii celui care se afla in suferinta si abia dupa aceea sa incerci sa-l ajuti.

   Fiecare este unic in felul sau si de aceea solutiile la problemele noastre nu sunt universal valabile.

   Oricum ar fi, atunci cand ajuti pe cineva, mai ales daca sufera de o tulburare de dispozitie, ofera-i multa, multa iubire, intelegere si acceptare. 🙂

   Nu toti suntem facuti sa-i ajutam pe cei care sufera de tulburari de dispozitie dar absolut toti suntem facuti sa oferim iubire. 🙂

   Cu mult drag,

   Cristina

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

CommentLuv badge