Cristina Cristea/ March 29, 2013/ Articole, Dieta/Stil de viata, Preventie/ 2 comments

 

tree_of_lifebytekaluttrell-240x300 A patra saptamana a Programului de Eliminare a Stresului vreau s-o dedicam intelegerii si descoperirii “lucrurilor” care te fac sa te “deschizi” si sa “vibrezi”.

Iti propun ca, cel putin, 7 zile incepand de astazi sa te concentrezi pe ceea ce te inspira si te motiveaza.

Raspunde-ti zilnic la intrebarea: “Care-i forta mea motrice?”

Fiecare dintre noi avem mai multa sau mai putina energie pentru a face lucruri. De unde crezi ca ne luam aceasta energie?

Tu de unde-ti iei aceasta energie?

Daca dai o simpla cautare pe internet dupa cuvantul “motivatie” vei observa ca majoritatea celor care sunt interesati de acest capitol sunt “companiile” si managerii lor. De ce crezi oare?

Pentru ca ei sunt primii interesati sa le fie atinse obiectivele. Si cine altcineva poate face acest lucru posibil daca nu resursa umana, angajatii.

Dar banuiec ca tu nu traiesti si lucrezi doar pentru atingerea obiectivelor firmei… cred ca ai si tu propriile tale obiective: profesionale si personale.

De aceea, si tu, mai mult poate decat managerii despre care ti-am vorbit, trebuie sa fii interesat de ce te motiveaza; ce-ti da combustibil.

Motivatia este esentiala atunci cand vrei sa traiesti o viata productiva si plina de sens. Ea este cea care-ti da un simt al scopului si nu te lasa sa te simti inutil si fara rost; te mentine concentrat pe viziunile, valorile si scopul vietii tale.

Motivatia este cea care, atunci cand esuezi, te sustine sa aduni piesele risipite, sa le pui cap la cap si sa mergi mai departe, sa incerci din nou, iar si iar, pana reusesti.

Tot motivatia este scanteia care-ti mentine aprinsa pasiunea si-ti da energie pentru a realiza tot ce-ti doresti.

Da, stiu ca poate fi dificil sa-ti gasesti acele “ceva-uri” care te motiveaza si te mentin pe linia de plutire. De aceea, vreau sa-ti ofer cateva strategii care sa te ajute in acest demers.

Cand a fost ultima data cand te-ai “oprit” din tot si toate, te-ai asezat linistit intr-un loc confortabil si te-ai gandit la tot ce-ti aduce bucurie si te face sa vibrezi? Asa cum te-am obisnuit deja in acest program, iata…

Planul de Actiune

‘ ia-ti un caiet pe care sa-l folosesti doare pentru exercitiile tale de dezvoltare personala

1. Timp de 7 zile, tine o lista deschisa in care sa notezi toate activitatile care-ti trezesc interesul.

In cea de-a opta zi, grupeaza toti acesti itemi pe categorii.

De exemplu, daca atentia ta este focusata pe mersul pe bicicleta eliptica, urmarirea stirilor sportive si meciurile de fotbal, ai putea sa le grupezi pe toate sub eticheta “sport”.

2. Reflecteaza asupra lucrurilor care-ti aduc cea mai mare satisfactie in viata. Apoi, sorteaza-le in una sau mai multe din aceste categorii:

a. Lucruri pe care vreau sa le realizez in viata

b. Lucruri pe care le voi face pentru a-mi mentine echilibrul vietii

c. Lucruri pe care-mi face o absoluta placere sa le fac

3. Gandeste-te la toate activitatile pe care le faci la serviciu si acasa si care enegizeaza.

De fiecare data cand ai o explozie de energie, descrie sentimentul care te-ncearca si  timpul petrecut cu acest nivel ridicat de energie.

4. Descopera-ti motorul tau interior. El este cel care-ti orienteaza actiunile personale sau, altfel spus, forta motrice care te indeamna sa ai realizari si succes. Vei regasi aceasta forta chiar si-n lucrurile marunte pe care le faci zilnic.

5. Acum concentreaza-te pe aspiratiile tale si pe sursa ta de inspiratie. Descrie-ti, in scris, dorintele si visele. Cat de determinat esti sa le ai, sa le traiesti? Care sunt oamenii pe care-i admiri si care te inspira?

Apropo de acest aspect,din punctul de vedere al NLP (Programare neuro-lingvistica), noi admiram la ceilalti calitatile care exista si-n noi (manifestate sau nemanifestate). Reflecteaza la asta!

6. Vorbeste despre tot ce-ai descoperit in acest demers cu prietenii si familia, cu cei a caror parere conteaza pentru tine. Apoi, cere-le sa-ti spuna ce-au observat ei; cum se vad lucrurile din punctul lor de vedere.

 Aceasta calatorie pentru descoperirea motivatiei personale poate sa dureze un timp… fiecare o face in ritmul sau propriu. De aceea, iti sugerez sa nu te grabesti; acorda-ti timpul necesar descoperirii acelor lucruri care iti dau energie. Pana la urma, tu esti cea mai importanta persoana pentru tine, nu?

Odata ce-ai descoperit ce te motiveaza, ce te face sa mergi inainte, foloseste acel “ceva” in favoarea ta, pentru a-ti creste sansele de reusita in tot ce-ti propui.

In ideea c-ai descoperit ce te motiveaza cel mai mult, am creat si-un sondaj de opinie. Acceseaza-l aici! Te rog sa-l completezi si-ti promit ca-ti voi comunica rezultatele.

O zi minunata!

Cristina 🙂

PS: Nu uita de SONDAJ!!!


Print pagePDF page

2 Comments

    1. Cum se numeste acceleratia ta? Si ce combustibil folosesti? 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

CommentLuv badge