Cristina Cristea/ July 3, 2012/ Traind cu persoane care sufera de depresie/ 1 comments

Cand un prieten drag sau un membru al familiei tale sufera de depresie, sprijinul  si incurajarea venite din partea ta joaca un rol important in vindecarea depresiei.

cineva drag sufera...Atunci cand am ales sa creez  rubrica  Traind cu persoane care sufera de depresie  m-am gandit la familia mea care a suferit alaturi de mine in perioada de “glorie” a depresiei mele. Au suferit fara ca eu macar sa observ.

Cand suferi de depresie te simti foarte usor frustrat. Vezi totul in termeni absoluti, fara zone gri – doar alb si negru. Cand depresia te acapareaza, iti setezi standarde inalte pe care nu le poti indeplini – iar cand se intampla asta, n-o poti accepta. Reusim sa ne batem joc de cei dragi, fara sa vrem, dar o facem, si ne iese foarte bine.  Suntem prea preocupati de durerea noastra pentru a mai avea grija si de cei din jurul nostru.

Cazut fiind in “mrejele” depresiei te poti confrunta si cu alte tulburari – un deficit de atentie, o tulburare obsesiv-complusiva  sau poate o personalitate borderline. Gesturile noastre ii ranesc pe cei care ne iubesc – ne scrijelim pielea, mancam prea mult, consumam medicamente, droguri sau alcool – toate acestea doar pentru a scapa de durere. Ne pedepsim la nesfarsit deoarece credem ca suntem neiubiti, lenesi, lipsiti de frumusete sau de valoare.

Depresia, prin modul ei zilnic de a se manifesta, produce durere. Scriu toate acestea din postura celei care a fost de ambele parti ale baricadei – am suferit ani intregi de depresie apoi am incercat sa ajut persoane aflate in suferinta. Inteleg durerea ce-si face loc in ambele cazuri.

Daca cineva drag tie sufera de depresie, poti experimenta o serie de emotii neplacute, printre care tristetea, furia, disperarea, frustrarea, vinovatia, neajutorarea, frica.

NU UITA: toate aceste trairi sunt absolut normale.

Nu este usor sa te descurci cu cineva apropiat care sufera de pe urma depresiei. Iar daca nu ai grija de tine, toata aceasta situatie te poate coplesi.

Ce poti face tu?

Pentru inceput poti invata despre depresie si despre cum poti discuta despre ea cu prietenul sau ruda ta. Asa cum am mai spus, nu uita sa-ti cercetezi starea ta emotionala – depresia poate fi “contagioasa”. Daca te preocupi si de nevoile tale, nu inseamna ca esti egoist – este o necesitate imperativa. In functie de starea ta emotionala, vei putea sa acorzi mai mult sau mai putin ajutor persoanei dragi tie si totodata sa ai grija de nevoile ei.

Intelegi corect starea depresiva a apropiatului tau?

 

  • Depresia este o treaba serioasa. Nu este cazul sa subestimezi gravitatea acestei tulburari. Depresia secatuieste o persoana de optimism, motivatie, de energie, in general. Cel pe care doresti sa-l ajuti nu poate iesi pur si simplu din depresie, doar prin simpla vointa.
  • Depresia nu este o “chestiune” personala pe care o ai cu cineva. Depresia creeaza dificultati in stabilirea unel relatii emotionale profunde, chiar si cu cei pe care-i iubesti cel mai mult. Persoanele deprimate au tendinta sa jigneasca si sa arunce vorbe pline de furie. NU UITA: vorbeste depresia, incearca sa n-o iei personal.
  • Daca te afli intr-o relatie intima cu persoana afectata, n-o lua personal daca ea/el s-a pierdut apetitul sexual. Scaderea libidoului poate fi unul dintre primele lucruri care se intampla atunci cand esti deprimat. Cum ajuti? Poti sa oferi mangaieri, imbratisari, sarutari, fara sa astepti neaparat o partida de sex.
  • Negand sau ascunzand problema, nu inseamna c-o vei face sa dispara. Nu intretine starea de fapt. Nici una dintre persoanele implicate nu este ajutata daca incepi sa gasesti scuze, sa acoperi problemele create sau sa minti pentru un membru al familiei sau un prieten deprimat. In esenta, toate acestea pot impiedica persoana in cauza sa-si vindece depresia.
  • Nu incerca sa “rezolvi” tu depresia altcuiva. Nu incerca sa-ti salvezi prietenul deprimat. Nu tine de tine sa rezolvi problema asta si nici nu poti s-o faci. Nu te invinovati pentru depresia celuilalt si nici nu te simti responsabil pentru prezenta sau absenta  fericirii lui /ei. Vindecarea este in mainile persoanei afectate.  
  • Invata sa renunti. De la un punct, mai ales daca persoana deprimata respinge sistematic ajutorul sau nu-si ia tratamentul, nu mai sunt prea multe lucruri pe care le poti face. Trebuie sa te dai un pas in spate pentru a-ti focusa atentia pe propria ta viata si a “inspira” pozitiv persoana afectata de depresie.

Recomandarile pentru cei care au apropiati deprimati nu se termina aici. Ceea ce propun eu pentru inceput, este sa aplici si sa exersezi pe rand fiecare sugestie de mai sus.


Print pagePDF page

1 Comment

  1. Articol foarte interesant!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

CommentLuv badge