Cristina Cristea/ December 2, 2013/ Articole, Mesaje inspirationale, Preventie/ 1 comments

“Cand eram copii, obisnuiam sa ne gandim ca atunci cand vom creste nu ne vom mai simti vulnerabili. Dar sa cresti, sa te maturizezi, inseamna sa accepti vulnerabilitatea… Sa traiesti inseamn
a sa fii vulnerabil.” – Madeleine L’Engle

Frumusetea vulnerabilitatii

Saptamana trecuta am incheiat cursul de Public Speaking. Examenul de absolvire a fost unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care le-am primit vreodata: un discurs de 10 minute in cadrul Conferintei “Treptele schimbarii” organizata de Daniel Zarnescu cu ocazia lansarii ultimei sale carti.  M-am simtit minunat acolo si am plecat cu foarte multa energie pozitiva iar pentru asta vreau sa-i multumesc, in primul rand lui Gratian, mentorul meu si creatorul conceptului Speak4Succes.

 
Acum vreau sa-ti spun cateva lucruri despre vulnerabilitate.
Sunt foarte multe locurile in care m-am simtit minunat; nenumarate ocazii in care m-am incarcat cu multa energie pozitiva… cu toate acestea, seara conferintei despre care ti-am pomenit, se afla in varful piramidei. Mi-au trebuit cateva zile ca sa-mi dau seama cu adevarat, de ce. Si raspunsul a venit: mi-am dat voie, autentic, sa fiu vulnerabila.
Vulnerabilitatea, asa cum o inteleg eu, inseamna sa-ti dai voie sa simti, sa traiesti emotia, indiferent care este ea. 
Daca ti-e frica sa nu fii ranit, atunci nici nu poti iubi cu adevarat. Daca ti-e teama sa nu pierzi controlul, atunci nici nu poti simti cu adevarat bucuria, increderea, curajul. Brene Brown spunea ca “vulnerabilitatea reprezinta cea mai precisa masura a curajului nostru”.
Stiu foarte bine despre ce vorbesc pentru ca zeci de ani mi-a fost teama sa ma simt vulnerabila. Mi-a fost frica de durere atat de tare incat am decis sa preiau controlul vietii mele. Am tinut fraiele atat de starns incat nimic n-a mai curs in viata mea. Mai totul a mers desenand o linie franta… iubirea n-a mai fost iubire autentica, pura, bucuria nici ea n-a mai fost autentica, fericirea n-a mai avut aceeasi culoare pastelata, increderea a disparut usor iar frica si-a facut culcus la mine.
La cursul de Public Speaking s-a intamplat ceva foarte relevant in acest context. Am trait revelatia trezirii si eliberarii din chingi. La inceputul cursului aveam foarte clar in minte subiectul despre care voi vorbi in discursul meu de final… era Povestea mea, pe care o gasesti pe site.
Cu toate acestea, cu doar o zi inainte de Conferinta, m-am trezit brusc din somn, am luat un caiet si un creion si am inceput sa scriu. Am scris fara sa ma gandesc, 5 pagini neintrerupt. In primele ore de dupa, n-am indraznit sa citesc ceea ce am scris. Mi-am facut curaj insa, intr-un final, si atunci m-au cuprins lacrimile eliberarii…
Scrisesem despre frumusetea momentelor traite alaturi de tatal meu. Scrisesem despre iubirea pe care i-o port, despre perioada 0-14 ani a vietii mele. Niciodata, dar absolut niciodata de 17 ani incoace, nu am dat voie sa apara, cu adevarat, nici macar unui gand micut si nevinovat legat de tatal meu din acea perioada. Atat de tare m-a durut ceea ce s-a intamplat.
Si am facut-o acum, inainte de Conferinta, parca impinsa de la spate si… am simtit cu adevarat durerea ce mocnea in mine, si da, o data cu ea, m-a cuprins un val imens de iubire. Am vorbit despre asta in fata a peste 200 de oameni si mi-am dat voie sa ma simt vulnerabila iar recompensa a fost pe masura. (In curand voi intra si in posesia filmarii de la Conderinta si atunci o voi face publica)

 Am constientizat totul abia dupa ce am inteles mesajul transmis de Brene Brown intr-un filmulet pe TED.
“Vulnerabilitatea nu inseamna slabiciune. Si acest mit este foarte periculos. Vulnerabilitatea reprezinta locul de nastere a inovatiei, creativitatii si schimbarii.” – Brene Brown
Cu alte cuvinte, nu poti spera al alta viata decat cea pe care o ai, nu poti spera sa apara schimbari majore in viata ta decat daca-ti dai voi sa fii vulnerabil.
Da-ti voie sa simti, sa traiesti emotia, sa fii vunerabil!
Pe curand, prietene drag,
Cristina

 

Ţi-a plăcut acest articol? Dacă DA, te rog, acordă un “like” şi “share” în reţelele de socializare! Ce ţi-a inspirat acest articol? Ne-ar plăcea să citim povestea ta!

Dacă ţi-a plăcut acest articol şi vrei să te abonezi la Newsletter-ul meu şi să primeşti articole noi, direct în inbox-ul tău, care să te inspire să trăieşti o viaţă mai sănătoasă şi mai fericită, atunci dă click pe butonul de mai jos! Aş fi încântată să te adaug în lista mea de prieteni 🙂

Buton


Print pagePDF page

1 Comment

  1. Felicitari pentru inca un pas facut in evolutia ta! De care eu, una, nu ma mai satur. 🙂 Multumesc pentru articol si pentru prezentarea aleasa, care mi-au mers la suflet. Indraznesc sa completez ideea de putere a vulnerabilitatii cu decizia de a fi sincer, cu tine si cu ceilalti. Consider ca, la noi, problema nu e in a ne arata vulnerabilitatile, unii chiar le exploateaza, ci a fi sinceri. Si daca nu o spunem, simtim lipsa de sinceritate, care, constientizam sau nu, sapa in sufletele noastre si isi planteaza semintele. Daca ”solul” (ce chestie: sol-soul) 🙂 este unul iubitor de adevar, atunci nu ar mai fi nici un pericol. Caci nu degeaba ni s-a dat “Calea, Adevarul si Viata”…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

CommentLuv badge