Cristina Cristea/ January 31, 2013/ Articole, Dieta/Stil de viata, Preventie, Recuperare / Auto-ajutor/ 0 comments

 

În ultimul timp am tot scris în articolele mele despre dragostea de sine. Și, pentru că te-am tot ”intoxicat” cu atâta iubire, probabil că te întrebi… ”Bine, bine… iubire de sine în sus, iubire de sine în jos, dar, până la urmă, ce este această iubire de sine? Și de ce este ea atât de importantă?” 

Ei bine, da, este importantă, chiar foarte importantă dacă nu cea mai importantă. 🙂

De fapt, după părerea mea, iubirea de sine stă la baza întregului proces ce vizează esența vieții. De la această iubire pură, autentică, pleacă toate celelelte ”condiții” ale vieții.

Te-ai întrebat ce ne face să fim auto-distructivi? Ce ne determină să-i ”rănim” pe alții? De ce ne displac oamenii care nu gândesc ca noi, care sunt diferiți de noi?

Vreau să-ți vorbesc despre importanța acestei iubiri profunde pentru ceea ce ești tu, pentru gândurile, corpul, personalitatea, acțiunile tale.

Am auzit vorbindu-se despre dragostea de sine în cele mai neobișnuite locuri; acolo unde mă așteptam mai puțin dar și-n abordări diverse, mai complexe sau mai simpliste.

Acest concept este foarte des folosit dar, oare, are el, pentru fiecare dintre noi, semnificația adevărată?

Mi s-a întâmplat să surprind discuții despre iubirea de sine ca fiind acea dragostea plină de zâmbete și ”fluturi în stomac”.

Iubirea de sine este mult mai mult. Această iubire sublimă cuprinde multe trăsături, acțiuni și caracteristici mult mai profunde decât niște zâmbete. Zâmbetele, îmbrățișările, ”fluturii din stomac”, bunătatea și aprecierea sunt rezultatul unei înțelegeri profunde a ceea ce înseamnă iubirea, în general și iubirea de sine, în special.

Iubirea de sine implică putere, curaj, determinare, angajament, sinceritate și multe altele pe care, din obișnuință, le omitem.

Fiecare dintre noi are vise personale. Chiar și tu ai visele tale. Pentru a-ți putea trăi visul, indiferent de natura lui, este necesar să existe iubire de sine. Ea este cea care te va conduce să-ți găsești timpul, să înveți noi competențe, să-ți ascuți abilitățile naturale și să-ți construiești relații cu ceilalți, toate pentru realizarea obiectivele care duc la trăirea visului tău.

De asemenea, când suntem învăluiți de iubirea de sine, ne cunoaștem limitele și știm să spunem ”nu” atunci când este necesar. Este un echilibru care se învață în timp.

birds_on_a_wire_dare_to_be_different_card-p137140297294719252envwi_400

Iubirea de sine este calea pentru a-ți trăi visul.

”Șansele tale de succes în orice acțiune pot fi întotdeauna măsurate prin credința ta în tine însuți.” Robert Collier

 Când înveți să te iubești autentic, ai grijă de

 tine, de corpul tău. În consecință, adopți un stil de viață sănătos, înlăturând tot ce este nociv pentru tine. Te asiguri că alimentele pe care le consumi îți hrănesc întreg  corpul

 

 și nu ți-l rănesc.

Un alt lucru important pe care trebuie să-l

 

 știi despre iubirea de sine este că, atunci când te iubești cu adevărat, iubești și accepții ceea ce ești și cine ești.

 Devii tu însuți.

Pentru mine, unul dintre cele mai grele lucruri a fost să fiu eu însămi. În funcție de partenerii din viața mea, de oamenii importanți din jurul meu, eu eram mereu altcineva. Am avut multe încercări, eșecuri și iar încercări în drumul meu către mine. Sunt pe drumul cel bun, dar și eu, poate ca și tine, nu am atins desăvârșirea. Pănă acolo mai am cale lungă dar plăcută. 🙂

Ai nevoie de mult curaj să fii tu însuți, să-ți accepți și să-ți recunoști minusurile. Acest curaj vine doar din iubirea de sine.

Dale Carnegie, autor al best-seller-ului ”Secretele succesului. Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influenți”, spune povestea unei femei, pe nume, Edith, care, ca și copil, era sensibilă, timidă și avea un exces de greutate. Ea nu a mers niciodată la petreceri, nu s-a distrat niciodată și a simțit mereu că este diferită și nedorită.

Ulterior, Edith s-a căsătorit cu un bărbat mai în vârstă decât ea. Rudele ei prin alianță erau persoane deschise și încrezătoare. Dar Edith nu s-a lăsat molipsită de felul lor de a fi. A rămas la fel de timidă. Se simțea ca o ratată și îi era teamă că, dacă soțul ei ar afla adevărul despre ea, ar putea fi sfârșitul căsniciei ei. Așa că, Edith a început să afișeze o atitudine veselă și optimistă în timp ce adâncul sufletului ei era măcinat de nefericire.

Într-una din zile, ea a auzit-o pe soacra ei spunând, referitor la secretul fericirii și echilibrului copiilor ei: ”Indiferent de ce s-a întâmplat, eu am insistat mereu ca, copiii mei să fie ei înșiși.”

Aproape peste noapte, Edith s-a schimbat. Ea a început să se regăsească, construindu-și puncte de vedere proprii și acceptându-și, fără scuze, punctele sale slabe. M-aș bucura să știu că această povestioră te-a inspirat.

Să te ”străduiești” pentru autenticitate în gândire și acțiune este, după părerea multor ”învățați”, primul pas matur către evoluția personală.

De multe ori te simți dat la o parte de către alții deoarece nu arăți cine ești cu adevărat din teama de a nu fi respins.

Rezultatul este o totală dizarmonie internă. Nu te poți conecta cu sinele tău până nu renunți la măștile pe care le porți.

Acceptarea de sine, inclusiv cea a negativității noastre, este parte integrantă a experienței umane; apoi putem extinde acest model de gândire și la alții ceea ce duce la adevărata compasiune.

Iubirea de sine este importantă pentru că așa ne putem aminti cine suntem și care este puterea noastră. Puterea noastră asupra acțiunilor, gândurilor, alegerilor, vieții noastre.

Venim pe această lume din dragoste divină. Apoi, în timpul vieții noastre minunate,  ne încărcăm cu această Iubire Universală până suntem ”plini”. În dată ce ne-am umplut de Iubire, începem s-o revărsăm către cei din jurul nostru. Așa funcționează miraculosul circuit al Iubirii.

Dacă încă ești confuz cu toată discuția asta despre dragostea de sine, îți dau încă 15 motive să treci la acțiune.

 Am putea vorbi la nesfârșit despre beneficiile iubirii de sine dar eu le-am scris doar pe cele care mi-au fost cel mai la îndemână.

De ce să-ncepi să te iubești și mai mult? Pentru că astfel:

1.   I-ai învăța pe oameni cum să te trateze, pentru că știi că meriți să fii tratat cu dragoste și demnitate.

2.    Îți setezi obiective mărețe și ți le îndeplinești.

3.    Îți faci mai puține griji pentru că ai mare încredere în tine, în forțele tale.

4.    Îți dorești relații apropiate (inclusiv intime) cu oameni care apreciază cine ești tu și atragi astfel de oameni în viața ta.

5.    Strălucești pentru că ești tu însuți și nu altcineva. Refuzi să ascunzi cine ești tu, în esență, atunci când cineva te presează s-o faci.

6.    Îți apreciezi sănătatea și faci alegeri care vin în sprijinul unui corp sănătos.

7.    Ai capacitatea să accepți critica, s-o digeri și să evoluezi prin ea (dacă era ceva de învățat din ea), în loc să devii agresiv și să fii frustrat.

8.    Ai o putere, o determinare interioară care-ți va da tăria să depășești sau să găsești soluții indiferent de obstacolele pe care le întâlnești în drumul către atingerea obiectivelor.

9.    Acorzi atenție emoțiilor și înveți să ti le controlezi, fără a reacționa la provocări.

10.  Te bucuri de o viață socială plină, pentru că te simți bine cu tine.

11. Pierzi mai puțin timp uitându-te la TV sau preocupându-te de lucruri care nu contează cu adevărat pentru călătoria ta personală și pentru relațiile pe care le ai. Te focusezi pe ceea ce-ți aduce în viață valoare adevărată și bucurie.

12.  Ești mult mai rezistent  în fața dificultăților. 

13.  Iertare devine naturală și ești capabil să depășești momentul bucurându-te de tine și de viață.

14.  Ești mai liniștit pentru că-ți eliberezi frica și o înfrunți.

15. Dezvolți o relație specială, intimă cu tine, în cadrul căreia îți desfeți mintea și sufletul. Nu-ți este teamă de gândurile și emoțiile tale. Le primești cu plăcere și le apreciezi.

În final, ești mult mai drăguț și amabil cu cei din jur și cu tine, bineînțeles; și te poți bucura de frumusețea ”fluturilor din stomac” la un nivel mult mai profund.

După cum ai reușit deja să-ți dai seama, iubirea de sine nu este doar despre ”eu, eu, eu” dar, cu siguranță, ea începe cu ”mine”.

Iubirea este nelimitată. Ea este în legătură directă cu Iubirea Divină așa că, putem să oferim cât mai multă iubire în jurul nostru pentru că ea nu se va termina niciodată.

Tu în ce legătură te afli cu iubirea de sine? Care dintre beneficiile acestei iubiri îți sunt cunoscute și pe care dintre ele le-ai experimentat? Împărtășește-ți gândurile și comentariile în rubrica de mai jos.

Cu multă dragoste,

Cristina 🙂

PS:  Nu uita că ești liber să-ți împărtășești cu noi experiența și părerile despre iubirea de sine. Scrie-le într-un comentariu!

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l, printr-un share, și prietenilor tăi.

 

 


Print pagePDF page

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

CommentLuv badge