Cristina Cristea/ July 22, 2014/ Articole, Preventie/ 1 comments

Acest articol este despre cum te poziţionezi tu faţă de eşec şi ce-ţi poate aduce această schimbare de paradigmă.

images (11)

EŞEC… ţie ce-ţi spune acest cuvânt? Şi mai ales, ce emoţii declanşează
în tine?
– este foarte important pentru procesul ce începe acolo, în interiorul tău, înainte de-a citi mai departe, să te “scanezi” timp de un minut şi să-ţi observi modificările ce apar în corpul tău atunci când te gândeşti la EŞEC.

Majoritatea dintre noi, cel mai probabil, atunci când se confruntă cu eşecul, se gândesc că nu sunt suficient de buni şi că de aceea ar trebui să renunţe…sau nu.

În timp ce eşecul poate implica astfel de gânduri şi emoţii, tot eşecul ne poate face mai puternici şi mai înţelepţi. O definiţie care-mi vine acum în minte este: eşecul este o lipsă a succesului.

Aceasta mă duce cu gândul la Thomas Edison, inventatorul becului. Sunt multe poveşti contradictorii în jurul numărului de eşecuri pe care Thomas le-a avut până să găsească combinaţia corectă care să “dea lumină”. Totuşi, cea mai acceptată variantă este în jur de o mie de eşecuri înainte de-a inventa becul.

Unul dintre cele mai faimoase citate ale lui Edison este: “Nu am dat greş. Eu pur şi simplu am descoperit 10 000 de idei care nu funcţionează. Nu sunt descurajat, pentru că orice încercare nereuşită de care trec este un pas înainte.”

Poate fi greu dar nu imposibil să te poziţionezi şi tu în aceeaşi perspectivă faţă de eşec. Astfel, vei putea observa cum visele şi dorinţele tale cele mai puternice vor începe să rodească.

Robert Schuller spunea că “eşecul nu presupune că eşti un ratat; înseamnă doar că deocamdată n-ai reuşit să obţii ceea ce-ţi doreşti”.

Henry Ford era de părere că “eşecul este doar o oportunitate de-a începe din nou, de data aceasta cu mai multă inteligenţă”.

Atunci când începi să te uiţi în jurul tău, la oamenii care au avut succes clădit pe eşecuri şi ţii cont de cuvintele lor înţelepte, începi să înţelegi care-i adevărata putere a eşecului. Am înţeles destul de greu şi târziu că adevăratul eşec este atunci când renunţi… renunţi să mai încerci, renunţi la dorinţe şi vise măreţe.

Atunci când continui să încerci până găseşti soluţia sau răspunsul la căutările tale, succesul îşi face simţită prezenţa.

N-ai fi zis că Thomas Edison, Henry Ford şi alţii asemenea au eşuat de multe ori, nu? Ei bine, ei au dat-o de multe, multe ori în bară înainte de-a avea succesul pentru care sunt cunoscuţi acum. Cu toate acestea, ei nu s-au dat bătuţi pănâ n-au obţinut ce şi-au dorit.

Iată câteva exemple grăitoare:

Henry Ford, considerat părintele automobilului, a falimentat de 5 ori înainte de-a crea compania care mai târziu i-a adus gloria.

Albert Einstein era considerat de către profesorii săi ca fiind “lent, anti-social şi cu handicap mental”; a fost dat afară de la şcoală şi respins la facultatea din Zurich.

Thomas Edison era considerat în primii ani de şcoală “prea prost ca să poată învăţa ceva”.

Sanders, creatorul lanţului de restaurante KFC, a dat dovadă de multă perseverenţă când reţeta sa de pui, devenită ulterior celebră, a fost refuzată de 1009 restaurante.

Fred Astaire, un geniu al dansului, a primit la un moment dat de la studiourile MGM, răspunsul că este nepotrivit deoarece “nu poate juca, nu poate cânta, e cam chel şi abia poate dansa puţin.”

Şi lista poate continua… însă, în caz că aceste exemple numai bune de luat drept model, nu au fost suficiente pentru a te face să regândeşti poziţia ta faţă de eşec şi să începi să-l consideri o sursă de putere şi energie pozitivă, iată alte câteva vorbe de duh care să te pătrundă şi să te inspire în cel mai potrivit sens pentru tine:

“Eşecul este un eveniment, nu o persoană.” – William Brown. Aşa că, data viitoare când nu-ţi iese din prima ceea ce-ţi doreşti, ia-o ca pe un eveniment şi aminteşte-ţi că n-are legătură cu persoana ta; eşecul nu eşti tu.

Bill Cosby spunea că funcţionează să-ţi spui “nu cunosc care este cheia succesului, dar cheia eşecului este să încerc să fac pe plac tuturor”. Aşa că, ia aminte, dacă vrei să-i mulţumeşti pe toţi şi te aştepţi să auzi cuvinte de laudă din toate părţile, eşti pe drumul cel bun către eşec. Schimbă macazul!!!

Pe principiul, “am pierdut o bătălie, nu războiul”, Scott Fitzgerald spunea să “nu confunzi niciodată o singură înfrângere cu înfrângerea finală”.

Şi-n plus, “nu poţi avea niciun succes până nu accepţi eşecurile” (George Cukor).

“În drumul spre succes, ai de-a face cu eşecul.” – cum îţi sună cuvintele lui Mickey Rooney?

Indiferent de domeniul în care vrei să ai succes, vor fi şi hopuri, şi momente în care vei eşua. Asta nu înseamnă că acolo se termină totul, dimpotrivă.

De fapt, ceea ce m-a ajutat pe mine să mă repoziţionez faţă de eşec şi să-mi diminuez frica asociată cu el, a fost să accept că nu poate exista succes fără eşec.

Aşa că, indiferent de obstacole, dacă-ţi doreşti cu adevărat să obţii ceva anume, va trebui să perseverezi, să încerci iar şi iar, diferit de fiecare dată dar mereu cu acelaşi scop în minte.

… despre succes…va urma…

Cristina

PS: Scrie-mi într-un comentariu, care este relaţia ta cu eşecul şi cum te-a ajutat (sau nu) ea să depăşeşti obstacolele.

Print pagePDF page

1 Comment

  1. „Am ratat de mai mult de 9.000 de ori în cariera mea. Am pierdut aproape 300 de jocuri. De 26 de ori am fost desemnat să joc mingea decisivă şi am ratat. Am ratat iar şi iar şi iar de-a lungul vieţii mele. Şi de asta am ajuns să am succes.” (Michael Jordan, baschetbalist NBA)
    Declaratia am pus-o pe peretele unei sali, ca inspiratie pentru cei care intrau. Multi nici nu si-au ridicat privirea, deci nu au vazut-o. Unii au citit-o… si atat. O singura persoana mi-a multumit pentru citat, pe care si l-a notat. Am considerat asta un succes. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

CommentLuv badge