Cristina Cristea/ January 22, 2013/ Articole, Dieta/Stil de viata, Preventie/ 0 comments

”Să iubești pe Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău, și pe aproapele tău, ca pe tine însuți.” Love-Tank-Full

Nu este aceasta legea pe care a adus-o Iisus? Nu este aceasta Legea Iubirii? Toate celelalte legi și reguli sunt incluse sau derivă din Legea universală a Iubirii.

Iubește-te pe tine însuți. Nu uita că, iubirea pentru ceilalți începe cu iubirea pentru sine.

Primul pas către aplicarea Legii Iubirii în viața ta este… să te iubești pe tine însuți.

În ultimii ani am învățat să apreciez cu adevărat puterea iubirii de sine. Mult timp, acest concept, atât de frumos, de altfel, mi-a fost străin și mi-a sunat ciudat și straniu.

În mare parte din viața mea, cea mai mare frică pe care am avut-o, a fost cea de singurătate. Îmi era groază să nu am pe cineva lângă mine; pe cineva pe care, credeam eu, să-l iubesc și care să mă iubească.

 Este lesne de înțeles că eu aveam, pe atunci, multe de oferit, numai iubire nu. Am intrat în multe relații din disperarea de a nu rămâne singură. M-am ”îndrăgostit” de zeci de ori și eram dependentă de aprecierile, mângâierile, gesturile frumoase ale celui de lângă mine. Erau exact ca un drog. Și știi de ce?

Pentru că eu nu găseam la mine nimic pentru care să mă apreciez; aveam în permanență nevoie să facă asta altcineva pentru mine. Îmi detestam capacitățile intelectuale, corpul, vocea, greutatea (pe atunci aveam 55 de kg, iar acum, când am cu mult mai mult, mă simt minunat – asta da schimbare! :)); absolut totul mi se părea nepotrivit la mine.

Toată această lipsă de valoare și de iubire față de mine însămi, m-au făcut dependentă de relații. Îmi făcusem din ”relațiile mele de iubire”, lumea mea; erau universul meu. Îmi stabileam obiectivele în funcție de celălalt și oricând puteam renunța la ele pentru ”partenerul” meu. Iar când relația mea intra în colaps, la fel se întâmpla și cu părerea mea despre mine. Nu mai știam cine sunt și care-mi este rostul.

După ultima despărțire, cea mai dureroasă, de altfel, mi-am luat, timp de aproximativ doi ani, răgazul de a face o introspecție. Am înțeles, în sfârșit, că sursa acestor relații eșuate eram chiar eu.

Am realizat că nu m-am iubit și apreciat suficient. Că tot timpul am căutat, am cerut de la celălalt, dragoste și apreciere. Am decis să mă schimb.

A trebuit să-mi depășesc frica de singurătate și să învăț să fiu eu cu mine, să simt dulcele gust al independenței și libertății personale.

Când am învățat să mă apreciez cu adevărat, calitatea relației mele cu cei din jur s-a îmbunătățit fantastic.

Am descoperit că, cu cât mă iubeam și mă înțelegeam mai mult, cu atât mai puțin mă temeam să fiu eu insămi.

Așa am pus capăt relațiilor toxice din viața mea, am înțeles cine eram și cum eram, am întâlnit iubirea adevărată, mi-am întemeiat o familie și am un copil minunat.

Te întrebi poate, ce este, de fapt, dragostea de sine?

”De ce te compari pe tine cu ceilalți? Nimeni din întreaga lume nu poate mai bine să fie TU decât tine.” – autor necunoscut.

POSTER-TO-DO-LIST-TWEAK-MED-357x400Psihologul și filosoful Fromm Erich spune că iubirea de sine înseamnă să-ți pese de tine, asumarea responsabilităților în ceea ce te privește, respectare de sine și autocunoaștere de sine.

 În încercarea mea de a afla răspunsuri la această întrebare, am găsit o analogie care ”face lumină” în ceea ce privește iubirea de sine.

Ascultă cu atenție…

Imaginează-ți că oamenii sunt ca niște mașini. Pentru a funcționa corespunzător, mașina are nevoie de combustibil. În același mod, și noi, oamenii, pentru a putea funcționa în parametrii normali, avem nevoie să ne umplem rezervoarele. Singura diferență este că noi nu avem rezervoare de benzină ci… rezervoare de iubire.

Atunci când rezervoarele noastre de iubire sunt pline, noi avem energia și răbdarea de a oferi iubire în jurul nostru.

Dacă rezervoarele noastre sunt goale, și noi ne simțim goi. Având un rezervor de iubire gol, ești mult mai copleșit, frustrat, furios și trist.

Modul în care îi tratăm pe ceilalți se bazează pe felul în care ne simțim. Iar dacă îi tratăm ”negativ”, noi le golim și lor rezervoarele de iubire. Chiar vrei să faci asta celor pe care-i iubești?

Imaginează-ți rezervoarele de iubire ale celor pe care-i iubești, cât de pline ți se par ele?

Dacă te uiți la rezervorul tău de iubire, cât de plin este el?Poți răspunde într-un comentariu.

Avem nevoie de combustibil pentru a funcționa propice. Avem nevoie de iubire. Cum ne umplem rezervoarele de iubire?

Mulți dintre noi alegem varianta cea mai simplă dar și temporară, cea de a găsi o sursă externă de combustibil. Mergem la frigider să mai mâncăm ceva, bem o bere, fumăm o țigară, ne luăm o mașină scumpă, etc.; facem orice care ne distrage atenția de la starea de disconfort resimțită.

Alteori apelăm la așa numitele ”resurse pozitive”, pentru a ne umple rezervoarele de iubire. Mă refer la a dărui altora, la a socializa, la a obține dragoste și iubire de la altcineva (acesta era și cazul meu, îți amintești?). Toate acestea nu sunt neapărat situații de nedorit în viață dar, atunci când sunt sursa noastră principală de iubire, ne creează dependență de o sursă externă.

Pentru a rupe orice dependență și a deveni liberi, avem nevoie să ne găsim propria sursă interioară de iubire. Nu trebuie să ne umplem rezervoarele decât cu ceva simplu: iubire. Este evident, nu? Dar, oare de ce pare atât de greu?

Așa cum îți povesteam mai devreme, primul pas pe care este nevoie să-l faci este… să-ți dorești.

Apoi, să decizi că TU ești iubibil. 🙂 (da, celebrul cântec m-a ajutat să găsesc termenul potrivit)

Credem că doar anumite părți ale noastre sunt iubibile; de exemplu, ”felul meu de-a fi este iubibil, dar tristețea mea, pasele proaste trebuiesc ascunse pentru că nimeni nu ar iubi așa ceva”. Aici, ”auto-dezaprobarea” începe să dilueze iubirea din rezervorul nostru.

Și eu, și tu, o facem inconștient, dar o facem zilnic. Trebuie doar să fim puțin atenți la asta. Să ne amintim toate aceste lucruri atunci când criticăm, comparăm, judecăm, suntem negativiști.

Cum putem ieși din acest tipar de gândire?

Îți voi oferi, în articolul viitor o listă cu moduri în care poți să te iubești.

Tu cum îți umpli rezervorul de iubire? Spune-ne într-un comentariu.

 

Cristina

PS: Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-l și altora să-l citească și abonează-te la newsletter pentru a primi și continuarea.


Print pagePDF page

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

CommentLuv badge