Cristina Cristea/ February 6, 2013/ Articole, Dieta/Stil de viata, Preventie, Recuperare / Auto-ajutor/ 8 comments

Abia după ce am scris deja 3 articole despre dragostea de sine, mi-am dat seama că, deși suntem în secolul 21, încă mai există controverse legate de acest subiect.

Am aflat cu surprindere că încă mai există multe persoane care asociază iubirea de sine cu egoismul, cu narcisismul, cu egocentrismul.

Astăzi, sunt aici pentru a despica firul în patru și a-ți spune că DA, aceste două concepte au legătură. Au o legătură dar nu în sensul în care probabil că te-ai fi gândit; sunt total opuse. Egoismul este opusul Iubirii de Sine.

Există mai mult decât o linie firavă care demarchează cele două concepte. Și-am să-ți explic cum.

”Nu mai am timp de mine.”,  ”Mă pierd în ceilalți.”, ”Nu mă mai regăsesc.”

Îți sunt cunoscute astfel de fraze? self-love

Le auzim tot mai des în jurul nostru sau ne surprindem chiar noi gândind așa.

În lumea, în societatea în care trăim, există multe prejudecăți, cutume cu care creștem și ne formăm și care parcă ne spală creierul pentru a ne face să credem că, dacă avem grijă de nevoile nostre și de propria persoană, suntem egoiști.

Ei bine, eu îți propun să aruncăm împreună o privire mai atentă și să vedem care este, de fapt, adevărul.

Atunci când ne ignorăm și uităm să ne iubim cu adevărat, ne pierdem puterea de a-i ajuta pe alții; abia acesta este adevăratul egoism – să nu fii capabil să împărtășești și altora ce talente, abilități, cunoștiințe ai doar pentru că ai ales să-ți pierzi această putere, ignorându-te.

Sunt mulți cei care confundă (mai mult sau mai puțin intenționat) aceste două concepte și folosesc asta pentru a obține mai mult de la tine.

Asta se traduce astfel: mai ales dacă ești o persoană care de obicei face pe plac celorlalți (un ”pleaser”), s-ar putea să crezi că ești egoist dacă faci lucruri care îți aduc bucurie și fericire, în timp ce alții ”au nevoie de tine”.

În jurul tău vor exista tot timpul oameni care să ”aibă nevoie de tine”. Dacă tu te ignori și nu te iubești suficient de mult încât să ai grijă de tine, nu-i vei putea ajuta prea mult pe ceilalți. Pentru a putea oferi ajutor ai nevoie, în primul rând, să te afli într-o stare corespunzătoare. Este greu să sprijini pe cineva dacă tu ești șchiop. Cam așa funcționează cu orice alt ajutor pe care vrei să-l oferi.

În realitate, să te iubești este cel mai ne-egoist cadou pe care ți-l poți dărui! Este obligația ta, ca Ființă Divină, să-ți oferi maximul de iubire posibil.

Timpul și energia fiecăruia dintre noi sunt unele dintre ”bunurile” cele mai de preț ale cuiva. Faptul că le economisești nu te face egoist.

De multe ori am fost considerată (poate încă mai sunt) o persoană egoistă. Motivul? Pentru că nu răspund întotdeauna cunoscuților la telefonul mobil.

Înainte de a te decide de ce parte a baricadei te afli, te invit să-ți pui următoarele întrebări:

”Chiar este cu adevărat important ceea ce vreau să transmit?”

”Nu mai există nicio altă soluție decât să apelez la…?”

”Doar X mă poate ajuta?”

”Ceea ce vreau să comunic, merită să-i consume energia și timpul lui X?”

Tu decizi când vrei să apelezi la ajutorul cuiva sau cand vrei să oferi ajutor. Folosește întrebările de mai sus și ia decizia care ți se potrivește cel mai bine.

Și tu, ca și mine, ai prioritățile tale. Dacă nu știi să spui ”nu” atunci când simți, problemele celorlalți vor deveni priorități pentru tine. Chiar îți dorești asta? Gândește-te!

Cârcotași vor exista mereu. Este ușor să-ți dorești să ”exploatezi” pe cineva iar dacă nu reușești să spui că este egoist.

Tot ce-ți rămâne de făcut este să fii consecvent în atitudinea ta iar cei din jurul tău se vor obișnui. Cine nu o face… probabil că nu ai nevoie de astfel de persoane în jur.

Adevărul este că, cine te numește egoist, este la rândul său, egoist pentru că încearcă să te manipuleze să faci mai mult pentru el. Egoiștii se grăbesc să-i sune pe alții înainte de a căuta ei înșiși soluții la problemele lor.

Este bine să ai propriile nevoi. Este bine să știi să spui ”nu” atunci când simți nevoia. Este bine, chiar indicat, să nu-ți asumi responsabilitatea pentru viața, starea de bine și fericirea celor din jur.

Teama de a nu fi egoist îți spune că trebuie să fii acolo pentru alte persoane, chiar să-ți pui pe ”pauză” propriile proiecte și obiective și să-ți consumi energia ta vitală pentru alții.

Aici este marea provocare.

Atunci când acționezi din teama de a nu fi egoist sfârșești prin a fi epuizat, consumat. Spui da grijii față de alții dar, în fapt, acționezi mecanic, fără prea multă implicare, îți pierzi propria direcție (pentru că te concentrezi prea mult pe direcțiile altora) și ajungi să te simți mizerabil, stors de energie, compromis, chiar ratat. Atunci când oferi prea mult din tine, ajungi să fii confuz și disperat că nu știi cum ai putea să-ți conservi resursele.

Când acționezi în plină iubire pentru tine, totul curge natural; ai grijă de tine, te concentrezi pe obiectivele tale – ești fericit, relaxat, implicat și… viu. În momentul în care oferi, din această poziție de relaxare și fericire, chiar ești prezent acolo; nu faci lucrurile doar de dragul de a le face. În mod natural alegi să fii generos cu cei din jurul tău pentru că ești plin de energie și ai mult de oferit. Devii, pur și simplu un ”emițător” de bucurie și veselie care-i poate ajuta și pe ceilalți să strălucească.

Iubirea de sine îți oferă o bază autentică prin care tu poți schimba lumea. În contrast, egoismul te rupe de conexiunea autentică și profundă cu ceilalți. Aceasta-i diferența.

Eu prefer să văd iubirea de sine în strânsă legătură cu respectul și stima de sine. Cred că respectându-te pe tine, îi vei respecta și pe cei din jurul tău. La fel, trăind o viață pozitivă, proiectând, vei răspândi pozitivitate și-n lumea care te înconjoară.

Indiferent de pledoaria pro iubire de sine, vor exista mereu și oameni care consideră că iubirea de sine nu este altceva decât pur egoism. Pentru aceștia, aleg să enumăr 5 motive pentru care iubirea de sine este departe de a fi egoism/narcisism.

5 motive pentru care iubirea de sine nu este egoistă

1. Având respect pentru tine știi să-i respecți și pe ceilalți. Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni sunt atât de duri și critici cu semenii lor? De cele mai multe ori este pentru că nu au învățat să se iubească cu adevărat și proiectează în jur modul în care se percep pe ei înșiși. De fapt, cu cât te respecți mai mult și te iubești mai mult, cu atât ești mai bun, iubitor, tolerant cu cei de lângă tine.

2. Dacă ai o viziune pozitivă în ceea ce te privește, manifești o atitudine pozitivă și față de alții. Cu cât înveți să te valorizezi mai mult și să-ți ”vezi” părțile bune pe care le ai, cu atât mai mult ești disponibil să vezi bunătatea în ceilalți. Dacă te focusezi pe negativitatea din tine, este destul de greu să găsești lucrurile pozitive din jurul tău.

3. Având, în primul rând, grijă de fericirea ta, inima ți se va deschide pentru a avea grijă și de alții. Pe măsură ce înveți să te iubești, scapi de angoase, de frustrări și devii mult mai disponibil pentru cei din jurul tău. Este de ajuns doar să crezi în tine și poți deveni sursa de inspirație pentru cineva care chiar are nevoie de asta.

4. Când crezi în propriile tale abilități și talente, îți poți urma pasiunile care-i vor inspira și pe cei din jurul tău. În momentul în care îți vei da voie să fii cine ești tu și-ți vei asculta inima, vei fi capabil să-ți împărtășești pasiunile cu cei din jur. Astfel devii o sursă de inspirație pentru mulți și totodată o resursă vie.

5. Iubindu-te vei fi mai fericit, mai bun, mai pozitiv. Atunci când ești mai fericit, devii mult mai amabil, mai bun, mai deschis față de ceilalți. Vei căuta tot ce este mai bun în tine și-n ceilalți și astfel îți vei îmbunătăți relațiile cu tine și cu cei din jurul tău.

Ce-ți poți dori mai mult decât să-nveți să te iubești?

 În concluzie, iubirea de sine însemnă să trăiești în acord cu cine ești tu cu adevărat; o persoană unică, un suflet special, inocent, iubitor, divin, curajos, iertător, pasionat, neînfricat, și câte și mai câte.

Iubirea de sine este o acțiune… este o călătorie care nu se termină niciodată. Este o alegere zilnică a felului în care trăiești, iubești, mănânci, vorbești, oferi și primești.

”Iubește-te pe tine însuți, pentru că dacă nu o faci, cum te poți aștepta să te iubească altcineva?”

Dacă până acum aveai dubii cu privire la conceptul de ”iubire de sine”, sper că acest articol te-a ajutat să înțelegi că iubirea de sine nu este, în fapt, un act egoist.

Mi-ar plăcea să-ți cunosc părerea despre acest subiect și te aștept să-mi scrii în rubrica de comentarii.

Tu crezi că iubirea de sine este egoistă? Aștept să-mi spui părerea ta.

Cu mult drag,

Cristina

PS 1: Nu uita să răspunzi la întrebare.

PS2: Ce nelămurire ai și la ce întrebare ai dori să-ți răspund? Dacă postezi un comentariu la acest articol, îți promit că-ți voi răspunde și poate voi face chiar și-un video special cu răspunsul la întrebarea ta.

”Dacă nu știi să te iubești pe tine însuți, îți va fi dificil să iubești pe altcineva din moment ce va trebui să-i dai timpul și energia pe care nici măcar ție nu ți le oferi.” Barbara De Angelis

Te-ar putea interesa și:

De ce este important sa te iubești?

Iubește-te pe tine însuți

Iubește-te pe tine însuți

 

 


Print pagePDF page

8 Comments

 1. Cuvinte frumoaste am gasit aici. Va dorec mult spor in ceea ce faceti.
  obiecte de cult recently posted…obiecte de cultMy Profile

 2. buna seara.multumesc din suflet ptr articolele dv.problema mea este ca eu nu stiu cum sa fac sa ma iubesc.ma critic mereu sunt f,dura cu mine insami si implicit cu cei din jur.fac mult bine si am impresia ca sunt luata de multe ori de fraiera dar contiuni sa fac bine in detrimentul meu de multe ori,astept si eu ceva in schimb,si nu vine si atunci vad negru in fata ochilor,reprosez si vad lumea in culor sumbre,e o contradictie contiuna in viata mea,dinafara arat a om bun si aproape perfect dar eu stiu ca nu e asa,nu stiu cum sa fac,multumesc din suflet,am 45de ani.

 3. Excelent, bravo!
  Exista mult adevar in ceea ce spui.
  Ma pui pe ganduri… cred ca am ceva probleme 🙂

  1. :)) Mersi, Mihai!

   Crede-ma ca exact la asta m-am gandit cand ti l-am trimis. 🙂 Gand in gand.

   Te pup

 4. Iubirea de sine nu este egoista, ne nastem si cu aceasta “informatie” mostenita prin ADN si la momentul potrivit o accesam natural sau cu sprijinul celor ca noi 🙂

  Continua sa creezi astfel de articole pentru ca sunt minunate si de mare ajutor neconditionat pentru cei care se trezesc .

  Numai de bine,
  Stefan

  1. Iti multumesc, Stefan, si ma bucur ca… “rezonam”. 🙂

   Fiecare dintre noi are capacitatea innascuta de a-i inspira pe cei din jur si asta imi doresc si eu sa fac.
   Sunt fericita sa vad cum, putin cate putin, reusesc si eu sa-mi indeplinesc misiunea.

   Iti multumesc pentru gandurile bune!

   Sa avem parte de muuulta iubire-n jurul nostru!

   Cristina

 5. ¨Tu crezi că IUBIREA de sine este egoistă? ¨ Nu cred ca am inteles exact intrebarea. Este cumva un paradox? Poti sa reformulezi,te rog?

  1. Buna, Florinel. 🙂

   Intentia mea nu a fost sa creez un paradox… dar daca tu-l sesizezi, astept sa-mi spui despre el. 🙂

   Voi reformula intrebarea: In articolele anterioare am tot vorbit despre iubirea de sine. Mi-ar placea sa stiu daca, tu, de exemplu, te consideri egoist daca decizi sa te iubesti mai mult? Cum vezi tu Iubirea de sine vs. Egoismul?

   In articolul de mai sus eu mi-am exprimat prerea vizavi de aceasta ”controversa”. Parerea ta care este?

   Cu mult drag te astept sa discutam pe marginea acestui subiect sau pe orice alt subiect te intereseaza. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

CommentLuv badge