Cristina Cristea/ January 19, 2013/ Articole, Traind cu persoane care sufera de depresie/ 3 comments

Una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le trăiește o persoană deprimată este atunci când un prieten apropiat sau un membru al familiei îi spune, cu empatie, că ”vrea să fie acolo” pentru ea. Este minunat!

Am trăit și astfel de momente și am rămas recunoscătoare celor care mi-au fost aproape atunci când am avut mai mare nevoie. Spun asta pentru că nu te poți înțelege ușor cu o persoană depresivă sau anxioasă. Este o adevărată provocare iar cine reușește să facă asta, merită tot respectul.sad-woman

Am primit multe emailuri ca reactie la ultimul meu articol (chiar iti reamintesc, pentru o mai buna dinamica a comunitatii noastre, ca-ti poti exprima parerea si-n comentarii). Multe persoane mi-au sugerat că ar fi util și chiar, interesant, dacă aș scrie și despre ce-am putea spune pentru a fi de ajutor unei persoane deprimate.

Așa se face că am pregătit o listă cu cele mai empatice și suportive lucruri pe care mi le-au spus cei apropiați, și nu numai, pentru a depăși mai ușor depresia.

Cunoști pe cineva care este deprimat sau anxios și, pur și simplu, nu știi sigur cum l-ai putea ajuta? Cele 10 variante de mai jos te vor ghida să înțelegi mai bine cum să-i fii de ajutor.

1. Îmi pasă

Aceste cuvinte simple înseamnă atât de mult pentru cineva care, este posibil să simtă că toată lumea este împotriva sa. Dacă adaugi și-o îmbrățișare sau o mângâiere îți vei exprima sentimentele de susținere și mai bine. Este foarte important ”să ajungi la inima lui” și să-l asiguri că chiar îți pasă de el.

2. Ce pot face pentru a te ajuta?

Această expresie, spusă natural, într-o discuție oarecare și fără alte substraturi, îl face pe cel căruia i te adresezi să știe că poate conta pe tine, pe ajutorul tău. Fii conștient că, persoana dragă ție s-ar putea simți atât de dărâmată și obosită din cauza depresiei încât nici măcar nu va ști, pe moment, ce nevoi are. Fii pregătit cu câteva sugestii: să meargă la cumpărături, să stea de vorbă cu cineva sau să fie însoțită la doctor.

Pentru a nu se simți stânjenită,  asigur-o că știi că și ea ar fi făcut la fel pentru tine.

3. Nu plec nicăieri

Asta mi-am dorit mult timp să aud de la partenerul meu de viață. Știam, din cutumele familiei mele, că nimeni nu-și dorește lângă el un soț bolnav, irascibil, deprimat și tânguitor. Eu eram deprimată, fără poftă de viață și mă îngrijoram cumplit că el mă va părăsi.

Gândul acesta m-a făcut să fiu și mai deprimată și astfel am devenit și mai negativistă, mai panicată, mai irascibilă.

Aș fi dat orice atunci să aud de la el – ”nu plec nicăieri”.

Dacă și partenerul tău trece printr-o perioadă mai puțin fastă, asigură-l că ești lângă el. Are nevoie de asta.

4. Sunt aici pentru tine

Depresia te poate face să devii foarte singuratic și astfel, să duci această experiență în singurătate, departe de cei care te-nconjurau până mai ieri. Te poți simți ca și când nimeni nu-ți înțelege, cu adevărat, sentimentele sau nici măcar nu vrea să ”vadă” prin ce treci. feelingd

Tu poți să-i schimbi, celui deprimat, această convingere doar spunându-i din suflet: ”sunt aici pentru tine”.

5. Este în regulă să te simți așa

Chiar dacă problema prietenului tău ți se pare minoră, rezistă tentației de a-l judeca sau de a veni cu soluții simple. Dezechilibrul biochimic asociat cu depresia este cel care îl face să se simtă așa de rău vizavi de o situație anume, și nu situația în sine.

Arată-i că-ți pare rău că se simte așa și adoptă o atitudine de acceptare și înțelegere a modului în care-l afectează depresia.

6. Tu nu ești o persoană slabă

Când sufeream de depresie aveam tendința de a mă simți inferioară celorlalți și credeam că natura firii mele este foarte slabă. Nu o dată mi s-a întâmplat să întâlnesc oameni care considerau depresia mea o rea voință, un defect de caracter. Pentru mine a fost foarte dureros să aud asta și m-am adâncit și mai mult în starea mea.

Asigură-ți prietenul că înt-adevăr tu știi că depresia este o boală iar asta nu-l face o persoană slabă, fără voință. Dimpotrivă, este nevoie de multă forță pentru a lupta cu o tulburare de dispoziție și, cu siguranță, el este mult mai puternic decât o persoană ”sănătoasă” pentru că duce această luptă.

7. Acesta este numărul meu de telefon. Sună-mă oricând! Vorbesc serios: oricand.

În perioada în care aveam depresie, îmi era foarte greu, chiar imposibil, să socializez. Nu vorbesc despre a-mi face noi prieteni dar îmi era din ce în ce mai greu să țin legătura cu cei pe care deja îi aveam.

Când cineva mi-a oferit numărul de telefon pentru a-l suna, am fost sigură că nu o voi face. Dar asta a contat mai puțin pentru mine. Simplul gest în sine m-a făcut să mă simt ”văzută”, ”observată”, înțeleasă și faptul că cineva s-a pus cumva la dispoziția mea, m-a ajutat enorm. Cuiva chiar îi păsa de mine și a vrut ca și eu să știu asta.

8. Cred că situația asta trebuie să fie foarte dificilă.

În timp ce-ți asculți prietenul deprimat, poți să-i spui aceste cuvinte dacă chiar crezi în ele. Întreabă-l despre situația în care se află dar nu-i da niciodată sfaturi decât dacă el le cere. Nu încerca să-i spui că lucrurile nu sunt chiar așa de rele precum le vede el.

Spune-i că toată situația în care se află din cauza depresiei – de exemplu, efectele secundare ale medicamentelor, consecințele asupra carierei sau a familiei – indică faptul că este o provocare și că, probabil, trebuie să-i fie foarte greu să se descurce cu ea. Abia la auzul acestor vorbe, eu, la momentul respectiv, m-am simțit ”auzită” și ”înțeleasă”.

9. Nu este vina ta

Dacă îl faci pe cel deprimat să se simtă vinovat pentru felul în care gândește sau reacționează, nu se va simți mai bine.

Uneori se întâmplă ca cei care trăiesc cu persoane deprimate să se simtă depășiți de situație, frustrați sau iritați – ceea ce este natural de altfel. Dar, doar pentru că este așa, nu trebuie să o și exprime, cel puțin nu într-un mod brutal.

Asigură-l că nu este vina lui că suferă de depresie și că înțelegi acest lucru.

În general, persoanele deprimate au nevoie să simtă că aparțin unui mediu, unui grup, unei familii. Dacă tu-l învinovățești, nu faci decât să-l îndepărtezi și să-l adâncești în starea lui.

Crede-me, el este deja foarte descurajat și se învinovățește pentru multe lucruri.

10. Hei, nu ești nebun!

Mulți dintre cei care suferă de depresie și care ajung la un specialist, cred că sunt nebuni.

 Să nu uităm nici de tabuul care încă mai există vizavi de cei care vizitează un psihiatru sau un psihoterapeut.

Dacă vrei să ajuți și observi că există o ”dilemă” în acest sens, asigură-l că nu are nimic a face cu nebunia și că ești alături de el.

 

În concluzie, cum poți să ajuți o persoană deprimată?

Ascultând-o și empatizând cu ea fără a încerca să-i dai sfaturi sau sugestii dacă ea nu le cere explicit.

Sigur că lista cu ”ce poți spune unei persoane deprimate” este mult mai lungă de atât. Spune-mi într-un comentariu, ce mai putem adăuga?

Tu ai o astfel de experiență? Te-ai întâlnit cu situația în care să nu știi ce să spui cuiva deprimat, pentru a-l face să se simtă mai bine?

Sau poate ai trecut chiar tu printr-o stare mai puțin fericită în care ți-ai dorit să auzi un gand bun. Care este acela? Ce ți-ar fi plăcut să auzi? Părerea ta este benefică și conteaza pentru toți cei care au nevoie de susținere. Poți scrie într-un comentariu.

Cristina


Print pagePDF page

3 Comments

  1. Tare as vrea sa ma ascultati si pe mine.

  2. Un articol excelent! Personal, pozitiv, util. Felicitari!

    1. Iti multumesc, Ana. 🙂
      Daca ai si alte sugestii de subiecte pe care ti-ai dori sa le tratez… te ascult. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

CommentLuv badge