Cristina Cristea/ July 12, 2013/ Articole, Preventie/ 0 comments

Iertarea

În ultima vreme, mai ales de când am lansat seminarul “De la resentiment la iertare” (Bucureşti, 16 iulie), am avut ocazia să discut cu tot mai multe persoane pe această temă. Oamenii au păreri dintre cele mai variate în ceea ce priveşte resentimentele şi-n special, eliberarea lor.

Unii dintre cei cu care-am vorbit erau deja convinşi că resentimentele le dăunează şi că este timpul să treacă la următorul nivel… adică să se elibereze de astfel de emoţii toxice şi să meargă mai departe.

 Alţii, oameni minunaţi deopotrivă, m-au întrebat cu sinceritate şi curiozitate autentică… “De ce-aş vrea eu să-mi rezolv problema resentimentelor dacă nu mă deranzează? Şi-n plus, nici nu cred că am aşa ceva.”

 Am ales să răspund la aceste întrebări printr-un articol atât pentru a oferi o informaţie documentată cât şi pentru că sunt convinsă că rândurile de mai jos te-ar putea interesa şi pe tine.

 Resentimentul este expresia multor emoţii negative puternice care ne pot împiedica să avem relaţii de calitate, o dispoziţie bună, o stare generală armonioasă. Aceste emoţii puternice (furie, ură, dispreţ, etc.), sunt trăite ca urmare a unei nedreptăţi, reale sau imaginare, care ne-a fost făcută.

 Trebuie să ştii că nu este nimic rău în a fi furios. Este chiar firesc să simţim emoții negative după ce cineva / ceva ne-a rănit sau ne-a greșit. Este inspinctul primar de autoapărare. De fapt, pentru scurt timp, emoţiile negative ne sunt de ajutor şi ne impulsionează să acţionăm într-o direcţie sau alta.

 Problema apare atunci când aceste emoţii negative nu sunt eliberate şi rămân blocate pentru mai mult timp, în fiinţa noastră. Ele rămân la dospit exact ca un aluat şi tot cresc, şi tot acumulează alte emoţii până se transformă în resentiment.

 Spre deosebire de furie, care este vizibilă şi efervescentă, resentimentul arde mocnit, este tăcut, toxic şi înşelător, intoxicându-ne din interior.

 Neeliberate, resentimentele te pot distruge. Pe termen lung ele pot sta la baza unei serii de afecţiuni cum ar fi: depresie, anxietate, frică, boli fizice, cancer, etc.

 Carrie Fisher spunea despre resentimente că sunt ca şi când ai bea otravă şi-ai aştepta să moară celălalt. Partea proastă este că această “otravă” nu există doar la nivel metaforic… ci şi fizic.

 Emoţiile negative în general, şi resentimentele în special, favorizează eliberarea în corp a cortizolului şi-a adrenalinei. Aceştia sunt doi hormoni, transmiţători chimici, care în exces pot duce la tot felul de boli şi schimbări cu potenţial dăunător pentru organism.

 De exemplu, eu am avut mult timp (ani) o relaţie tensionată cu mama mea. Eram deja copleştită de tot felul de resentimente, şi nu numai faţă de dânsa. În timp, starea mea de sănătate s-a deteriorat îngrijorător: am suferit de boli asociate căilor biliare, migrene, dureri de spate, demineralizare osoasă, sinuzite, oboseală cronică, letargie, obezitate, etc.

 Trebuie să-ţi spun că, în afară de o afecţiune pentru care m-am operat, celelalte mi-au trecut de la sine, fără tratament de vreun fel. Vindecarea a survenit după ce relaţia mea cu mama a început să se amelioreze. Să se amelioreze ca urmare a schimbării percepţiei mele asupra lucrurilor. Odată acest lucru făcut, am încetat s-o mai găsesc vinovată pentru nereuşitele mele, pentru lipsa mea de acţiune.  N-aş fi amintit despre asta, dacă n-ar fi existat schimbări majore în viaţa mea. Îţi recomand să citeşti toate astea pornind de la principiul “dacă eu pot, poţi şi tu”.

 Nu pledez aici pentru netratarea afecţiunilor, dimpotrivă. Scopul meu este cel de conştientizare a toxicităţii reale pe care-o poartă resentimentele.

 Ceea ce vreau ca tu să înţelegi este că resentimentul este o emoţie foarte personală… ea nu are aproape nicio legătură cu cel către care este îndreptata. Singura persoană afectată de efectele unui resentiment eşti chiar tu.

 De fapt, resentimentul îţi blochează orice posibilitate de pace şi fericire autentică.

 Am citit într-o carte că mintea noastră este ca un microscop: pe îţi focalizezi atenţia pe ceva, iar acel ceva îţi acaparează toată imaginea.

 ÎNTREBAREA ESTE: pe ce alegi să te focalizezi: resentiment sau iertare? Care dintre cele două crezi tu că te vor face să te simţi şi să trăieşti mai bine?

 Înainte de a răspunde la această întrebare, vreau să iei în considerare următoarele două aspecte:

 1. Resentimentul presupune existenţa unui eveniment care ne-a lezat, ne-a nedreptăţit şi a unor emoţii negative asociate acelui eveniment.

Resentimentul funcţionează după un ciclu repetitiv caracterizat de sintagma “iar şi iar”: Mintea ta joacă acelaşi scenariu iar şi iar; deşi evenimentul a trecut de mult, duşmănia, ura, ranchiuna revin în mintea noastră şi activează emoţiile asociate.

 Păstrând un resentiment, nu te mai “saturi” să reiei, mental şi emoţional, situaţia care ţi-a produs durere. De fapt, cu cat repeti mai mult scenariul, cu atât mai adânc pătrund resentimentele şi durerea în mintea şi-n corpul tău.

 Resentimentele reuşesc să ne facă rău în orice mod posibil: fizic, emoţional şi mental. Cu alte cuvinte, să porţi pică, nu rentează deloc.

 2. Iertarea este cheia. Îmi scria la un moment dat Simonaiertarea închide şi totodată deschide cercul vindecării şi că tot ea stă la baza neutralizării oricărui resentiment. Tare mi-aş dori să nu mai uităm niciodată asta.

 Iertarea este o alegere. Ea nu este ceva ce trebuie aşteptat să apară din neant şi să ne umple sufletul şi inima. Riscăm să ne trăim întreaga viaţă în aşteptare şi nu cred că opţiunea asta te încântă foarte tare.

 Iertarea este o decizie pe care o iei la un moment dat, o decizie conştientă. Trebuie să înţelegem că nu putem schimba trecutul, însă avem un cuvânt greu de spus în rolul pe care-l joacă evenimentele din trecut în prezentul nostru. Acest prezent care, în final ne va influenţa viitorul.

 “A ierta este oarecum asociat cu a spune că este în regulă, că acceptăm răul făcut. Dar acest lucru nu este iertare. Iertarea înseamnă să te umpli cu iubire şi să radiezi iubire în jurul tău şi să refuzi să te agăţi de veninul şi ura care-au fost generate de comportamentul ce-a provocat rănile.” – Wayne Dyer

 Poate mă vei întreba… “cum aş putea să-l iert pe cel ce mi-a făcut atât de mult rău?”

 Ei bine, poţi. Poţi să faci asta în primul rând pentru că noi suntem creaţi cu această capacitate în noi. Indiferent că este activă sau în stare latenta, capacitatea (disponibilitatea) de-a ierta se află în fiecare dintre noi şi aşteaptă doar să fie activată.

 În al doile rând poţi să-l ierţi pe cel ce ţi-a făcut un rău pentru că el a făcut ceea ce-a ştiut el mai bine în acel moment. De fapt, câte persoane cunoşti care ies din casă cu gândul expres de-a răni pe cineva?

 Majotitatea dintre noi ne dăm toată silinţa de care suntem capabili în acel moment. Încearcă sa-i vezi pe ceilalţi din jurul tău ca pe nişte profesori care-ţi aduc nişte lecţii pe care tu trebuie să le înveţi. Putem învăţa de oriune din jurul nostru.

 Poţi să le oferi înţelegere şi compasiune celor care te-au rănit pentru că ei au făcut tot ce-au putut ei mai bine în acel moment.

 Tot timpul avem de ales. Nu putem în totalitate alege întâmplările din viaţa noastră dar putem întotdeauna alege cum să ne poziţionăm faţă de ele, cum să le percepem şi cum să reacţionăm.

 La fel, cu toţii putem alege dacă vrem să fim fericiţi sau nefericiţi. Poţi alege să te blochezi în resentimente: să-ţi iroseşti timpul şi energia şi să te simţi aiurea SAU poţi alege să laşi totul în urmă şi să te eliberezi de absolut tot ceea ce te încurcă şi nu serveşte scopului tău de-a fi fericit, dimpotrivă.

 Tu ce alegi? Împărtăşeşte cu noi gândurile tale lăsând un comentariu mai jos sau pe facebook sau, pur şi simplu, trimiţând un email la cristinacristea@alungatristetea.ro.

 Dacă ţi-a făcut plăcere să citeşti acest articol, îl poţi face cunoscut şi celor la care ţii.

 Cu toată iubirea pe care-o pot dărui ACUM,

 Cristina

Freedom girlPS: Putem discuta mai în amănunt despre cum să te eliberezi de astfel de emoţii toxice la seminarul de marţi, 16 iulie,  “De la resentiment la iertare”

Am pregătit pentru tine multe instrumente şi tehnici cu care poţi lucra individual (atât la seminar cât şi acasă), exact pe Povestea ta.


Print pagePDF page

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

CommentLuv badge