Cristina Cristea/ September 3, 2013/ Articole, Dieta/Stil de viata/ 3 comments

Free desktop images

Sabatul, “(la mozaici şi la unele secte creştine) zi de sărbătoare, stabilită sâmbăta şi destinată odihnei şi ceremoniilor cultului”. Aceasta este definiţia propusă de DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române).

În religia lui Israel, anul sabatic reprezintă un „timp” consacrat lui Dumnezeu. El este al şaptele an din ciclul agricol, în care pământul se “odihneşte”, nu mai este cultivat, având ocazia să se regenereze. Toate acestea sunt impuse prin legile Torei.

Totodată, găsim în Biblie că „sabatul este un mod de viaţă” (Evrei 4:03). Este pur şi simplu „lăsarea tuturor îngrijorărilor voastre, Lui”, pentru a afla că, în realitate, „El are grijă de voi” (Petru 5:7)

Pornind de la această idee de bază, semnificaţia pentru perioada sabatică, a fost extinsă şi s-a asociat cumva cu „o pauză în carieră”.

O pauză care să te ajute să te regenerezi, să-ţi redescoperi resursele, să te redefineşti şi, toate acestea şi multe altele, prin regăsirea de sine.

Se pare că avem nevoie, uneori, de astfel de „tratamente”. Şi dacă nu ştim că avem nevoie, nu-i nicio problemă; ne este dat să aflăm. Corpul nostru fizic se pricepe de minune să ne „dea semnale” şi să ne tragă de mânecă anunţându-ne că este timpul pentru o pauză.

Aşa mi s-a întâmplat şi mie în urmă cu o lună şi câteva zile, mai exact pe 29 iulie seara când, pe nepregătite, am fost cuprinsă de o durere de cap infernală. Hmmm, oare ce mesaj vroia corpul meu să-mi transmită iar eu mă încăpăţânam să nu înţeleg?

A doua zi aveam un workshop de susţinut şi vroiam cu orice preţ să fiu, pe cât se poate, în formă. Aşa că, total contrar obiceiurilor mele, am apelat la toate calmantele posibile pentru a-mi opri această durere de cap.
Durerea nu şi nu, nu se lasa dusă cu una, cu două iar eu, pe măsură ce trecea timpul, intram tot mai tare în panică. Am fost nevoită să mă declar învinsă şi să amân întâlnirea.

Trebuie să recunosc că, la un moment dat, m-am gândit c-ar fi vorba de vreo somatizare, de vreo şmecherie a corpului meu pentru a evita susţinerea acelui workshop. M-am gândit că aşa, subit, a apărut vreo teamă de-a vorbi în public. Însă nu, nu era asta.

Deja trecuseră două zile, nu se mai punea problema de nicio ieşire în public, dar durerea era tot acolo. Am ajuns la „performanţa” să port o săptămână cu mine, o durere de cap insuportabilă şi aproape neîntreruptă.

După analize şi controale de tot felul, medicii au ajuns la concluzia că sufăr de o chestie destul de rară, pe numele ei… sindromul Cluster. Pe lângă numele său fiţos, acest sindrom cică are cauze necunoscute şi remedii la fel de necunoscute.

În ziua în care am aflat diagnosticul, s-a produs declicul: aşa cum obişnuiesc să spun mereu, puteam alege.
Aveam de ales între a rămâne etichetată drept „bolnava de sindromul Cluster” şi să mă comport ca atare sau puteam alege să caut semnificaţiile şi înţelesurile din spatele acestei migrene.
Am ales varianta numărul doi!!!

Am înţeles, într-un final, că organismul meu dorea, înainte de toate, o pauză, un repaus pentru… regenerare. Toate acestea m-au dus cu gândul la anul sabatic şi am decis pe loc să-mi acord, nu un an, ci o lună sabatică.

Nopţile nedormite, orele prea puţine de somn, tensiunile şi stresul din ultima vreme şi-au lăsat adânc amprenta în toate planurile vieţii mele, în special: fizic, emoţional, spiritual.
Aveam nevoie de-o gură de aer proaspătă. Şi am avut-o.

Fără telefoane, email-uri, contacte… m-am reîntors către mine… pentru o clipă, nu ştiu cum, pe neobservate, parcă mă pierdusem pe drum.

Este bine ca, din când în când, să verificăm dacă mai suntem noi cu noi. Nu avem nevoie de dureri de cap pentru a face asta… 🙂

Mark Buchanan, în cartea sa „The Holy Wild: Trusting in the Character of God”, spune că „Dumnezeu ne prezintă repausul sabatic ca pe un adăpost în care să intrăm”.

Ei bine, eu am intrat pentru puţin timp în acest adăpost iar efectele sunt grăitoare pentru cine ştie să le interpreteze. Îţi voi vorbi despre efecte în articolul următor.

Până atunci însă, vreau să-ţi împărtăşesc despre trăirile şi experienţele pe care le-am avut.
1. Reîntoarcerea la rugăciune şi meditaţie. Cum altfel te poţi regăsi şi asculta mai bine, dacă nu rugându-te şi meditând. Exact asta am făcut şi eu şi astfel am început să-mi recapăt liniştea, calmul, toleranţa pe care, cumva, în ultima vreme le cam pierdusem.

Am înregistrat şi pentru tine o meditaţie de relaxare, ghidată, care durează doar 10 minute şi pe care-o poţi face chiar acum. Ai nevoie doar de puţină intimitate, să poţi fi tu cu tine. Ascultă meditatia de relaxare. (Este prima mea înregistrare de acest gen, astfel încât, îţi sunt recunoscătoare dacă-mi poţi oferi un feedback obiectiv. 🙂 )

2. Perioada de incubaţie. În meditaţiile şi timpul petrecut cu mine, mi-am pus cu obstinaţie întrebarea: „care-i drumul meu?”; „este aceasta misiunea pe care o am în această viaţă?”

M-am întrebat acest lucru pentru că, la un moment dat am vrut să mă declar învinsă şi să accept că proiectul „Alungă Tristeţea” nu funcţionează. Cum am ajuns la această concluzie?

Simplu. Am observat că foarte mulţi dintre prietenii comunităţii Alungă Tristeţea nu au încă dezvoltată conştiinţa propriei responsabilităţi. Crede-mă, frustrarea care m-a cuprins a fost destul de mare.

Este foarte posibil să te revolţi acum însă nu face asta înainte de a-ţi explica. Multe persoane îmi scriu despre problemele lor, eu sunt alături de ei cu sufletul, cu energie benefică, sugestii şi instrumente şi tehnici specifice şi aici se opreşte totul. De ce?

Pentru că foarte puţini sunt cei care cu adevărat se implică în propria lor vindecare, dezvoltare şi care-şi conştientizează responsabilitatea faţă de propria lor viaţă şi stare de bine.

Am simţit o mare durere în suflet atunci când am constatat că sunt mulţi cei care se înscriu în această comunitate, citesc articole, îmi scriu despre situaţiile lor de viaţă, primesc răspuns de la mine şi UIMITOR, consideră c-au făcut totul / suficient pentru a-şi îmbunătăţi starea.

Ei bine, toate acestea constituie paşi importanţi pentru fiecare, însă din acest punct abia începe munca fiecăruia cea mai grea: ACŢIUNEA propriu-zisă.

Degeaba acumulezi informaţii, dacă nu acţionezi. Poţi fi doar o bibliotecă umană şi atât. ACŢIUNEA TA va face diferenţa dintre o persoană încărcată de informaţii şi un ignorant.

Dacă nu ai cunoaștere, poți învăța. Dar daca ai cunoaștere si nu acționezi, aceasta este lașitatea supremă şi constituie un păcat.

Ce-ţi propun eu, este să faci ceva cu toate informaţiile pe care le culegi. Pofta vine mâncând. Aşa şi tu, aplică ceea ce citeşti, puţin câte puţin, cu paşi potriviţi pentru tine. În curând nu te vei mai putea opri din a acţiona şi acesta va fi pasul care va produce cu adevărat schimbarea în viaţa ta.

Am reflectat destul de mult la acest aspect ceea ce m-a făcut să ajung la concluzia că misiunea mea nu are nicio legătură cu liberul arbitru şi decizia celuilalt. Tot în comunitatea Alungă Tristeţea sunt la fel de mulţi oameni care ACŢIONEAZĂ şi care, la un moment dat, m-au tras de mânecă şi m-au întrebat de ce nu mai scriu, de ce nu scot o carte sau un CD sau care mi-au vorbit despre cum au înţeles şi aplicat ei sugestiile din articolele mele.

Le mulţumesc acum pentru gândurile lor bune. Pentru ei dar, mai ales, pentru mine, am decis să merg mai departe cu acest proiect şi bine-am făcut. De ce?

3. Pentru că în acest „timp sabatic” am trăit şi experienţe noi, revelatoare, de referinţă pentru existenţa mea.

Acordarea diplomelor de Profesor in cadrul Institutului Hermetic

Acordarea diplomelor de Profesor in cadrul Institutului Hermetic

Mă refer aici, în special, la cele 5 zile petrecute la Predeal împreună cu oameni minunaţi, de-o frumuseţe sufletească „mângâietoare”, oameni pe care ţi-ai dori să-i ai mereu în preajma ta şi care sunt reprezentativi pentru ceea ce-nseamnă Institutul Hermetic

Da, în data de 19 august mi s-a îndeplinit cea mai arzătoare dorinţă pe care am aşezat-o pe hârtie, chiar de Anul Nou 2013. Este vorba despre a-mi găsi un mentor spiritual şi a păşi cu încredere pe acest drum.

Am primit iniţierile necesare în cadrul unor Ritualuri ce-au pus în mişcare muuultă energie benefică şi astăzi sunt: Profesor acreditat în cadrul Institutului Hermetic. 🙂

4. Focus. Acesta este un alt beneficiu despre care vreau să-ţi vorbesc şi care este strâns legat de cel anterior. Mi-am reamintit cât de important este să te concentrezi asupra a ceea ce vrei să obţii şi, în al doilea rând, să-ţi măreşti unghiul din care priveşti lucrurile, perspectiva.

Legat de aceste aspecte, vreau să-ţi spun două metafore care mi-au plăcut foarte mult.
Prima se referă la focus şi mi-a spus-o într-o discuţie amicală, prietenul meu drag, Raul Petrişor.
Gândeşte-te la un bec de 100W. Luminează puternic iar dacă vrei să-l atingi, poţi să faci asta, măcar pentru o clipă, fără să fii rănit.
Acum, aceeaşi putere de 100W, care mai înainte te ajuta şi nu te rănea, dacă o concentrezi într-un singur fascicul de lumină, rezultă un laser cu puterea tot de 100W dar care poate pătrunde şi tăia un fier.
La fel este si cu puterea de concentrare atunci când ai de atins anumite obiective. Când ai nevoie de concentrare, aminteşte-ţi de puterea unui laser.

Stabileşte-ţi ceea ce-ţi doreşti şi concentrează-te pe rezultat!

Cea de-a doua metaforă de referă la perspectivă şi la modul în care te ajută, în acest sens, spiritualitatea (în cazul meu Hermetica şi Cabala) .

Cred că acum ştim cu toţii că suntem energie şi că vibrăm la o anumită frecvenţă. Frecvenţa la care vibrăm în acest moment, se mişcă pe o anumită bandă, bandă care ne permite să vedem un număr de soluţii la o situaţie apărută; să zicem 2 soluţii.

În momentul în care începi să te dezvolţi din punct de vedere spiritual, să devii practicant al spiritualităţii, atunci banda ta de frecvenţe se măreşte iar tu ai acces la mai multe puncte de vedere, la mai multe soluţii; să zicem 4-5. 🙂

Pentru această metaforă trebuie să-i mulţumesc Doinei Axinte, ghid în cadrul Institutului Hermetic.

Pe scurt, această lună sabatică pe care am luat-o forţat, m-a ajutat să mă regăsesc şi să mă redefinesc. Pentru asta nu pot decât să mulţumesc şi să fiu recunoscătoare, chiar şi pentru durerile de cap care m-au „împins” către acest pas din viaţa mea.

Deşi mulţi cititori îmi spun că scriu articole prea lungi, pur şi simplu textul curge şi nu-l prea pot opri. Tot ceea ce-am putut să fac a fost să las pentru articolul viitor, povestea despre efectele sabatului.

Până atunci nu uita că poţi medita zilnic10 minute cu ajutorul materialului audio pe care l-am înregistrat special pentru tine (Meditatie de relaxare).

Te îmbrăţişez cu multă iubire şi-ţi spun, bine te-am regăsit, suflet drag!

Cristina

PS:În articolul viitor îţi voi dezvălui şi despre proiectul grandios pe care-l pregătesc împreună cu Raul Petrişor, în cadrul Institutului Hermetic.


Print pagePDF page

3 Comments

 1. Felicitări, Cristina!
  Da, e adevărat, e nevoie de explorare INTERIOARĂ.
  “Ce este Înăuntru, este şi Înafară”.
  Universul are un aspect de regresie infinită.
  Dar e mult mai uşor să cauţi Înăuntrul tău şi apoi să observi în Exterior diferenţele şi să ACŢIONEZI, decât să porneşti de la observaţii exterioare, care te fac să te pierzi în detalii.
  Alchimiştii, au înţeles asta şi de aici s-a născut “Formula magică”, “Piatra Filosofală”, care transformă plumbul în aur.
  Dacă înţelegi metafora în interior şi reuşeşti să aplici, vei putea realmente să schimbi plumbul (Pb) în aur (Au). Pentru că dacă Înăuntru se petrece asta, undeva, trebuie să se poată vedea şi Înafară! 😉
  Succes!
  Şi aştept ceva concret pe direcţia audiobook!
  SUCCES!
  Şerban
  Şerban Stănescu recently posted…Despre blogosfera de la #webstockro 2013My Profile

 2. Opriti masinaria, iar dupa ce ati pierdut batalia cu bitii incepeti sa traiti darul ce v-a fost dat:)

  1. Exact, Gica. Iesiti din valtoarea in care ati intrat, respirati “aer” proaspat si reconectati-va la cine sunteti si la misiunea voastra! 🙂

   Iti multumesc. Zi faina sa ai!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

CommentLuv badge