Cristina Cristea/ July 29, 2014/ Articole, Preventie/ 0 comments

Auto-reflecţie

Flower_reflection

 

“Trăim într-o casă a oglinzilor şi credem că privim pe fereastră.” – Fritz Pearls

Pe cine vezi atunci când te priveşti în oglindă?

La cite te uiţi?

Cine te priveşte înapoi?

Pe cine cauţi acolo?

La un nivel sau altul, toţi ne căutăm pe noi înşine, indiferent că o ştim sau nu. Tristeţea este datorată “pierderii” legăturii cu noi înşine, indiferent c-o ştim sau nu, şi ne însoţeşte până când ne re-găsim pe noi înşine.

Cu toţii avem convingeri, idei, gânduri și atitudini care ne guvernează gândirea, cunoașterea şi viața. Schimbându-ne gândurile, ne schimbăm credinţele şi astfel, viaţa noastră se schimbă.

Încearcă să priveşti din această perspectivă… “trăim într-o casa a oglinzilor…”

Du această frază în interiorul tău şi prin auto-reflecţie, gândeşte-te la ce înseamnă ea… acordă-ţi răgazul necesar.

Este vorba despre cum ne percepem pe noi înşine şi cum percepem lumea care ne înconjoară – cum reuşim, sau nu, să vedem că viaţa este o reflexie a noastră.

Pentru că avem senzaţia că “ne uităm pe fereastră”, multora dintre noi ne ia o veşnicie să realizăm că ne uităm la reflexia noastră oglindită de ceilalţi şi de evenimentele care apar în viaţa lor.

Asta înseamnă că auto-reflecţia ne ajută să ne îmbunătăţim.

De exemplu, dacă observăm că sentimentele noastre negative faţă de alţii se reflectă înapoi către noi prin negativitatea pe care o întâlnim, atunci putem face ceva pentru a ne ajuta. Este ca un baromentru care ne indică unde anume sunt în regulă şi unde putem să ne îmbunătăţim.

Dacă alegem să ignorăm acest fenomen de oglindire şi continuăm să “privim pe fereastră”, în realitate vom continua săold-guy dăm vina pe alţii pentru problemele noastre şi nu vom găsi puterea necesară de-a ne face viaţa mai frumoasă.

Schimbarea percepţiei asupra “problemei”, pentru a vedea realitatea aşa cum este ea reflectată de şi către noi, ne aduce responsabilizare, schimbare, descoperire, conştientizare.

Pe măsură ce învăţăm să căutăm în jurul nostru reflexia noastră, ne redobândim sentimentul de responsabilitate pentru viaţa noastră şi, implicit, ne face răspunzători pentru gradul de fericire, bucurie şi pasiune pe care-l aducem în viaţa noastră.

Propune-ţi să reflectezi în această săptămână la acest aspect şi spune-mi în ce context ai observat reflexia ta oglindită în exteriorul tău. Poţi scrie într-un comentariu.

 

Cristina

 


Print pagePDF page

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

CommentLuv badge