Cristina Cristea/ January 3, 2013/ Articole, Preventie, Recuperare / Auto-ajutor/ 2 comments

 – 23 de pași pentru atingerea obiectivelor propuse –

Anul Nou a sosit, 2013 este aici iar eu sunt foarte încântată.

Până acum câțiva ani mă temeam de acest moment. Nici nu vroiam să-mi deschid brațele pentru anul ce venea și-mi era groază să privesc în urmă la cel ce tocmai se încheia.

Între timp, în ultimii 6-7 ani, am învățat foarte multe lecții de viață care mi-au schimbat complet perspectiva asupra a ceea ce înseamnă Anul Nou.

Am învățat lecția recunoștiinței pentru tot ce am primit în anul precedent;

am învățat compasiunea față de mine, atât cât este nevoie de ea;

mi-a fost dat să învăț lecția încrederii și a speranței pentru viitorul care mi se dezvăluie la orizont.

Am învățat lecția acceptării; să-mi accept și plusurile, și minusurile, și eșecurile, și reușitele.

Am învățat să-mi dau voie să primesc;

nu înainte de a învăța că merit.

Cu toate aceste lecții învățate am pășit încrezătoare în 2013.

Îți dau mâna și te invit să pășim împreună.

Acum avem posibilitatea să privim la 2012 cu înțelegere, să ne aducem aminte tot ceea ce ne-a plăcut și să decidem ce dorim să schimbăm și ce obiective ne propunem pentru 2013. sign post cross colour

Poți să-ți treci în revistă experiențele pline de semnificație pe care le-ai avut în 2012 și să fii recunoscător că ți-a fost dat să le trăiești, pentru că ele sunt valoroase lecții de viață.

Fii împăcat cu 2012 și privește încrezător către 2013!

Ce dorințe vrei să ți se îndeplinească în Noul An? Scrie într-un comentariu despre ele, poate fi primul pas către realizarea lor!

Poate că ți se pare exagerat să-ți faci planuri chiar din primele zile ale Noului An și, trebuie să recunosc că statisticile privind atingerea obiectivelor propuse de Anul Nou nu sunt foarte încurajatoare. Cercetările arată că mai mult de jumătate dintre cei care-și stabilesc obiective de Anul Noul, le abandonează până la jumătatea lunii februarie. Tu de care parte a baricadei vrei să fii?

Ce se întâmplă, de fapt? De ce avem tendința să ne abandonăm obiectivele? Totul se întâmplă atunci când ne asumăm prea multe, ne aglomerăm peste măsură și facem să fie complicat! Devenim copleșiți și sub-motivați.

De multe ori faci promisiuni nerealiste, poate pentru a te simți mai bine sau pentru a impresiona pe cineva. Alte ori, faci promisiuni cu jumătate de gură, fără a avea intenția reală de a le duce la bun sfârșit. Se întâmplă si să faci promisiuni tocmai pentru că vrei să realizezi imposibilul sau chiar le faci pentru a nu te ține de ele.

Ce poți să faci?

1. Înainte de a-ți stabili obiectivele, trebuie să analizezi foarte bine schimbarea pe care dorești s-o faci și să hotărăști dacă aceasta este cu adevărat ceea ce vrei tu să obții și dacă ești cu adevărat pregătit să acționezi în consecință.

2. Următorul pas important în tot acest demers este verificarea. Poziționeză-te la ”finalul” schimbării. Vezi cu ochii minții ce se întâmplă după ce obiectivul a fost atins. Tu cum te simți după această schimbare? Cum se simt ceilalți cu ea? Ți se potrivește?

Dacă răspunsurile la aceste întrebări, te satisfac, atunci, da, mergi mai departe cu ceea ce-ți dorești.

Dacă nu ești mulțumit de rezultatul pe care tocmai l-ai ”văzut” cu ochii minții, analizează ceea ce ți se potrivește și păstrează, iar ceea ce nu este în acord cu tine, modifică. Astfel vei obține un obiectiv nou, ajustat, care se pliaza bine pe ”natura” ta.

3. Scrie-ți obiectivele! Statisticile arată că 75% din ceea ce scriem, se întâmplă.

Faptul că-ți scrii pe hârtie obiectivele declanșează două lucruri foarte importante: 

  • îți alertează creierul că ești ”deschis pentru a face ceva”;
  • trimite semnale puternice și pozitive, către Univers, declarând că ești, într-adevăr, ”în joc!”

4. Obiectivele pe care ți le propui, trebuie să fie ale tale! Propune-ți ceva ce-ți dorești cu adevărat. Gândește-te la ceva ce chiar vrei să schimbi sau să obții; ceva care are pentru tine o semnificație foarte personală și-n același timp, profundă.

Aici nu este vorba despre ce-și dorește anturajul, societatea sau familia. Este vorba despre ceea ce-ți dorești tu, cu adevărat!

Un obiectiv cu o semnificație puternică pentru tine este combustibilul tău pentru o motivație puternică!

5. Ai credință, ai încredere! 

   Sari direct în schimbarea pe care dorești s-o faci! Acum este cel mai bun moment pentru a începe să faci ceea ce vrei. Este început de an, un nou început și pentru tine.

        Dacă nu acum, atunci când? Dacă nu tu, atunci cine?

”Cu credință, toate lucrurile sunt posibile.” Marcu 9:23

6. Crează-ți planul!

Pentru a-ți atinge obiectivele, ai nevoie să-ți stabilești o serie de măsuri clare și simple pentru a trece la acțiune.

Cum ar spune Daniel Zărnescu, unul dintre mentorii mei, fă ”baby steps, but daily… than a lot, but seldom” (pași mici, dar zilnic… decât mulți, dar rareori). 🙂

7. Focusează-te! Set your mind!

   Totul începe și se termină în minte. Dacă îți propui să mergi zilnic pe jos, nu lăsa ploaia să-ți strice planul! Găsește soluții pentru ”intemperiile” care apar în drumul tău către atingerea obiectivului tău!

8. Fii specific!

Nu scrie sau spune ”vreau să slăbesc”. Scrie ”vreau să cântăresc săptămânal cu 1 kilogram mai puțin”. Este mult mai specific să folosești cifre, date concrete, măsurabile.

9. Vizualizează!

Atunci când vizualizezi, creierul tău ”exersează” acțiunea pe care o are de făcut pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Vezi efectiv ”cu ochii minții” cum ești acolo, la capătul drumului, cu obiectivul atins; vezi cum te bucuri de reușită, cu cine vorbești, cine se bucură alături de tine. Simte mirosul care este acolo, observă gustul pe care-l simți, auzi ceea ce se aude, pipăie ceea ce se află în jurul tău… simte prin toți porii ”victoria personală” pe care tocmai ai obținut-o!

Nu uita că atitudinea contează foarte mult… dacă tu crezi că poți sau dacă tu crezi că nu poți… ai dreptate! 🙂

10. Mai puțin înseamnă mai mult!

Cu cât îți propui să faci mai multe lucruri într-o perioadă scurtă de timp, cu atât mai puține lucruri faci efectiv. Ia-o încet! Nu încerca să schimbi 50 de lucruri în același timp.

11. Găsește-ți un prieten potrivit…  sau o comunitate întreagă cu care să împărtășești obiectivele pe care ți le-ai propus. Ajutați-vă reciproc să vă atingeți obiectivele și te vei simți răspunzător și pentru altcineva în afară de tine; de asemenea, vei avea un scop și împlinirea că-ți ajuți prietenul să-și atingă propriile obiective.

Vei experimenta un nou val de energie care te va ajuta să-ți duci la bun sfârșit planul.

12. Fă-ți un grafic! Diferența dintre un obiectiv și-un vis este deadline-ul (termenul limită)! El poate face diferența.

           Cu alte cuvinte: când îți vei atinge obiectivul? și cum vei face asta? Răspunde la aceste întrebări și deja ai făcut incă un pas către atingerea obiectivului tău.

13. Găsește citate inspiraționale, fotografii motivaționale sau orice îți amintește de obiectivul tău, fă un colaj cu ele și așează-l întru-un loc în care-l poți vedea mereu!

14. Promisiunile pe care ți le-ai făcut nu se referă doar la a ”face” ceva sau a ”obține” ceva; se referă și la a ieși din ”zona de confort”.

Acționează! Îți voi vorbi despre acest concept, ”zona de confort”, într-un articol viitor.

15. Amintește-ți de obiectivele tale, zilnic! Dă obiectivelor tale un titlu sugestiv și scrie-l pe foițe pe care să le faci cât mai vizibile: pe frigider, pe oglidă, pe birou, în ageda de lucru sau în calendarul tău.

Nu-ți dorești să uiți să pui pe lista ”de făcut”,  propriile obiective, nu?

16. Vezi partea bună a lucrurilor! Atunci când vezi partea pozitivă, luminoasă a lucrurilor, generezi mai multă energie și entuziasm; ele te ajută să mergi către visele tale.

17. Acceptă eșecul! Acceptă-l și învață din greșeli! Astfel vei ști ce trebuie să îmbunătățești la următorul pas.

Chiar dacă la început nu reușești, nu renunța ci încearcă din nou! Reevaluează situația, învață din ea, mulțumește pentru lecția primită și învățată și mergi mai departe.

18. Ține un jurnal! Păstrarea unui jurnal are atât de multe beneficii în atât de multe domenii.

Am scris cum te poate ajuta jurnalul să scapi de gândurile negative. Acum îți spun că tot jurnalul este acela care te ajută și-n atingerea obiectivelor.

Notează-ți în el succesele pe care le-a realizat în demersul tău către împlinirea viselor; notează, de asemenea, și eșecurile pe care le-ai avut… fă o analiză, ce ai greșit, ce ai făcut bine, ce nu a mers cum ți-ai propus, de ce?, ce trebuie schimbat, cum?.

           Scrie în jurnal ceea ce simți pe parcurs vizavi de obiectivul tău și de drumul pe care l-ai ales; notează-ți gândurile care-ți trec prin minte dar și momentele de ”aha” sau de ”wow”.

19. Ia-ți porția zilnică de inspirație! Găsește în mediul online comunități sau diferite site-uri care sunt compatibile cu obiectivele tale și abonează-te la mesajele lor inspiraționale. Așa obții un plus de energie.

20. Evită negativitatea! Așa cum vei întâlni oameni care te vor susține în ceea ce ți-ai propus să faci, la fel vei întâlni oameni care nu vor avea încrederea în tine și-n visul tău, care vor dori să te oprești din a merge mai departe și poate te vor descuraja.

           Zâmbește-le și mergi mai departe pe drumul tău!

21. Visul… mimează-l până-l obții! Gândește și acționează ca persoana care-ți dorești să fii. Înainte să-ți dai seama, vei ajunge să fii chiar așa!

22. Fii răbdător! Oamenii vor rezultate imediate. Cred că ești de acord cu mine că ți s-a întâmplat și ție să fii nerăbdător.  

Nu uita însă că schimbarea cere timp!

Amintește-ți că importantă este călătoria!

23. Nu uita: tu contezi! Acordă-ți timp să-ți oferi dragostea și atenția pe care le meriți. Complimentează-te zilnic! Găsește în fiecare zi cel puțin un lucru pe care l-ai făcut bine sau un ”ceva” pozitiv despre tine.

Recunoaște-ți meritele pentru tot ceea ce ai realizat și nu uita cât de special ești!

Îți doresc energie, motivație, inspirație și conectare în 2013 pentru a-ți împlini toate visele pe care le ai!

Sunt alături de tine în această călătorie!  2013

La mulți ani și-un 2013 fericit!

Cristina

      PS: Scrie-mi într-un comentariu, care-i cel mai important vis al tău pentru 2013?

      Visul meu este ca în 2013 să organizez cât mai multe workshopuri și întâlniri de grup cu și pentru cei care cred că pot să le ofer un plus de energie și lumină.

      Îți mulțumesc! 🙂

 

 

 

 

 

 


Print pagePDF page

2 Comments

  1. Mihai, sunt convinsa ca esti pe drumul cel bun catre implinirea viselor tale; la cata energie pozitiva degaji atunci cand vorbesti despre ele, nimic nu te poate opri. 🙂

    Sunt alaturi de tine si te sustin! 🙂

  2. Cel mai important vis al meu pe 2013 este sa merg in 20 de excursii cu comunitatea TraiesteAventura.ro

    Mai am inca 9 vise personale pe langa acestea 20 care se vor indeplini:)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

CommentLuv badge